Verborgen kunstenaars op de Veluwe!

Er ontstaan mooie vormen en rariteiten op de stam van een boom.

Wie ze wil ontmoeten moet vroeg uit de veren en goed zoeken. Ze leven diep in de bossen van de Veluwe. Langharige houtkunstenaars met vier poten en diepbruine ogen. Edelherten. Je zou het niet denken toch zorgt menig hert voor een mooi kunstwerk.

Al dwalend door het Deelerwoud zie ik aan de vele hoefafdrukken dat ik niet alleen ben. Het moet hier een drukte van belang zijn. En ja hoor, even later staat een roodbruin edelhert mij doodstil aan te staren. Minutenlang staan we elkaar aan te staren. Even later vindt het hert deze vreemde ontmoeting wel welletjes en loopt statig weg. Ik durf weer vrijuit te bewegen en mijn oog valt op het boompje waar het hert aan stond te vreten. De schraapsporen zijn duidelijk te zien.

Het zijn deze vraatsporen die soms een boompje het leven kost.

Een hert heeft alleen snijtijden in zijn onderkaak. Deze snijtanden drukken ze tegen de boom en trekken vervolgens naar boven toe een lange reep los. Hierbij ontstaat aan de onderkant van de reep een scherp snijvlak en aan de bovenkant een rafelige rand. Het zijn deze vraatsporen die soms een boompje het leven kost. Mede doordat deze vraatsporen een ingang zijn voor schimmels.

Dat er niet alleen vraatsporen zijn bewijst een boom even verderop. Langzaam om het eventuele nog aanwezige hert niet te storen loop ik er heen en zie tal van veegsporen. Edelherten vegen in de herfst de basthuid van hun gewei af. Hierdoor ontstaan krassen en inkepingen van de geweipunten in de schors van een boom. Mocht u overigens meerdere bomen bij elkaar tegenkomen met diepe krassen op een hoogte tussen de 60 en 120 cm dan heeft u waarschijnlijk te maken met een territoriummarkering. Edelherten slaan in de bronstperiode tegen bomen en struiken. Dit om andere herten te imponeren.

Edelherten vegen in de herfst de basthuid van hun gewei af.

Treurig nieuws voor de bomen zou je denken. Bomen zijn echter onwaarschijnlijk taai. Zolang er nog sprake is van een gezond wortel – en takkenstelsel zullen beschadigingen aan de stam weer worden hersteld. Er ontstaan dan mooie vormen en rariteiten op de stam van een boom. Na verloop van tijd zie je knoestige vormen, ribbels en kronkelige lijnen ontstaan. Juist deze mooie vormen maken voor mij een bos met edelherten veel interessanter dan een bos vol rechte gladde bomen. Houtkunst designed by het edelhert!

Zelf ook op zoek naar vraatsporen en edelhertenkunst? In de maand januari zijn er veel vraatsporen in het bos te zien.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Rogier Vogelzang

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram