Over Jeroen Glissenaar

Als pas afgestudeerde jongeman had hij al eens een groep boswachters uit Engeland ontvangen in park Sonsbeek. De voorman droeg een groen pak en had een baard. ‘Dat wil ik ook!’ dacht Jeroen Glissenaar. Hij loopt daar al vierentwintig jaar rond, maar mag zich sinds het jaar 2000 ook officieel beheerder van het mooiste park van Nederland noemen. Boswachter dus, in het groen én met baard.

Wat wisten we nog niet wist van Park Sonsbeek? Een heleboel! Jeroen kan er uren over praten. Dus wordt er tijdens een lezing een selectie uit zijn kennis gemaakt om over te vertellen. Over de oorsprong van het park; VOC heren van adel legden het aan om ’s zomers te kunnen komen jagen. Over de oorspronkelijke kosten van de villa op de Hartjesberg en de inrichting van baron van Heeckeren, over wisselingen van eigenaren, economische motivaties en hoe eerst het park bestond en toen pas de wijken er omheen werden gebouwd. Het voert hier te ver, dus lees er meer over op bijvoorbeeld Wikipedia. Maar nu, nu is het park van iedereen.

En aan Jeroen de taak om tijdens zijn dagelijkse rondgangen dat in goede banen te leiden. Daarvoor bestaat er een interessant netwerk. In de jaren ’90 lag het park er niet zo best bij. Toen is de vereniging Vrienden van Sonsbeek opgericht. De leden hadden niet al te veel vertrouwen in de aanpak van de gemeente Arnhem in die jaren. Ondertussen is het park opgeknapt en bestaat de vereniging uit 800 actieve leden! Ook is er een officiële schouw van profs die waken over het park. Zonder deze twee partijen wordt er geen enkele beslissing genomen over een ingreep in het park, zoals het kappen van een boom.

Het park heeft ondertussen meerdere functies gekregen. Presikhaaf Groenvoorzieningen helpt met vuilnisbakken en onderhoud, vrijwilligers van IVN helpen daarbij, Jeroen begeleidt ook taakstrafjongeren voor dagelijkse werkzaamheden en citymarketeers bieden het park als ruimte voor verkoeling, sport & spel, natuur & cultuur. Zo’n twintig jaar geleden kwamen er misschien 100 mensen per dag in het park, vandaag zijn dat er gerust 1000, om nog maar niet te spreken over de dagen dat alle evenementen er draaien. Dan kan het park er 10.000 herbergen.

Jeroen is overtuigd van de goedheid van bezoekers. ‘Iedereen vertelt iets over het park. Jongelui komen chillen en willen eigenlijk met rust gelaten worden. Maar de natuur doet weldegelijk iets met hen. Als je hen (en anderen) uitleg geeft, verandert hun gedrag vanzelf. Natuur geeft ook kinderen goede eigenschappen.’ Hij leest ook de meest mogelijk onderzoeken over de relatie tussen gedrag van mensen en de natuur. ‘Wij weten maar heel weinig… Ik praat als boswachter liever een heel jaar met liefde en kennis over het park, dan pas ga ik zagen!’

En dan hebben we hier nog niet geschreven over de geschiedenis van de bomen, wat er met het hout gebeurt, wat Brasserie de Boerderij oorspronkelijk was, het Watermuseum…  Hij liet zich in ieder geval graag fotograferen in de ‘beukenkathedraal’ van het park – ofwel het beukenhallenbos (‘de zuilen van Sonsbeek‘), één van zijn favoriete plekken.

Stel een vraag

Velden met een * zijn verplicht

Berichten van Jeroen Glissenaar

LeesHet ontstaan van Park Sonsbeek

Het prachtige Park Sonsbeek

Ambassadeur Jeroen mag zich sinds het jaar 2000 officieel beheerder van het mooiste park van Nederland noemen. Er is nog zoveel wat we niet weten over Park Sonsbeek! In zijn vlogs neemt Jeroen je mee door dit prachtige natuurgebied op steenworp afstand van het centrum van Arnhem.

LeesHet prachtige Park Sonsbeek

Meer ambassadeurs

Frank Volkers

- Frank Volkers - Boswachter bij Radio Kootwijk en Hoog-Buurlo
Meer over Frank Volkers

Jan Vukkink

- Ambassadeur Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn
Meer over Jan Vukkink

Boswachter Sabine

- Ambassadeur Geldersch Landschap & Kasteelen
Meer over Boswachter Sabine

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram