Aardvarkentje geboren!

Woensdag 1 februari 2017 is er een aardvarken geboren in Koninklijke Burgers’ Zoo. Het jong woog bij zijn geboorte 1453 gram, wat iets zwaarder dan gemiddeld is. Wij zijn Europees stamboekhouder van de aardvarkens en coördineren in die rol de fok voor alle Europese dierentuinen met deze bijzondere diersoort in hun collectie.

Onze biologen en dierverzorgers hebben dan ook veel ervaring met aardvarkens. Al direct na de geboorte zijn er grote uitdagingen. Zo moet het jong bij de tepel van zijn moeder zien te komen om goed van de voedzame moedermelk te kunnen drinken. Aardvarkenmoeders zijn bovendien nogal lomp en onhandig en kunnen als ze slapen zomaar op hun eigen jong gaan liggen.

Veel zorg en aandacht
De eerste dagen zorgen de dierverzorgers daarom intensief voor het jonge diertje. Ze leggen het jonge diertje met veel geduld aan bij de moeder, waarbij ze het aardvarkentje voor het drinken wegen en direct daarna. Zo weten ze zeker of het jong wel voldoende melk heeft binnengekregen. De eerste periode vlak na de geboorte nemen de dierverzorgers het jong ’s avonds mee naar huis om het te voeden en te voorkomen dat de moeder het ’s nachts per ongeluk dood drukt. Als het jong sterk genoeg is, laten de dierverzorgers het zo snel mogelijk de hele dag en nacht bij zijn moeder. Dat kan al snel, want als het jong goed drinkt, groeit het ook erg hard. Volwassen aardvarkens eten in het wild hoofdzakelijk termieten. In ons park krijgen ze een papje van gehakt, meelwormen, geweekte hondenbrok en wat fruit.

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram