Altijd grenzen opzoeken is de drijfveer van beeldend kunstenaar Marieke Bouman

Aquarel, ets, kalligrafie, acryl, keramiek - al deze technieken hebben voor Marieke Bouman nauwelijks nog geheimen. Toch is de beeldend kunstenaar uit Lunteren vooral bekend geworden door haar keramiek, in binnen- én buitenland. Zo stond ze aan de wieg van De Tegelroute, inmiddels een begrip in het dorp, waarmee zo’n tien jaar geleden een begin werd gemaakt. Met steun overigens van het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. De bijna 60 tegeltableaus van diverse lokale kunstenaars trekken jaarlijks flink wat bezoekers.

Atelier
Wie bij Marieke Bouman, een vitale 80-plusser, over de drempel van haar appartement stapt, knippert haast vanzelf even met de ogen. Waar je ook kijkt, overal staat, hangt of ligt kunst. Etsen, tekeningen met Oost-Indische inkt, tegeltableaus, aquarellen, kunstboeken en een vitrine boordevol kleine voorwerpen.  “Ja, ik ben de directeur in mijn eigen museum”, zegt ze met een veelbetekenende glimlach. “Heerlijk toch, als je volledig de vrije hand hebt in de inrichting.” Ze komt meteen met een nieuwtje: “Komend seizoen ga ik elke eerste zaterdagmiddag van de maand mijn atelier openstellen voor het publiek.”

Creatief gezin
Marieke Bouman komt uit een creatief gezin. Haar vader tekende graag, en goed, en voor haar moeder gold: wat haar ogen zien, maken haar handen. En dat creativiteit (soms) aan de volgende generatie wordt doorgegeven, bewijst Mariekes dochter die nu bezig is met de studie creatieve therapie. Toch zag het er niet naar uit dat Bouman op latere leeftijd als kunstenaar aan de weg zou gaan timmeren. Op aanraden van een oom ging ze in Delft bouwkunde studeren, maar tot haar verrassing kwam in die studie ook kunst voor, vrije beeldende kunst. Ze stortte zich op disciplines als handtekenen, boetseren en kunstgeschiedenis. Toen ze rond 1985 meer vrije tijd kreeg, volgde Bouman een aantal cursussen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De bouwkundig ingenieur zocht haar heil in het aquarelleren. In haar eerste werk is de architectuur nog duidelijk aanwezig, maar na enige tijd wil ze zich vrijer uiten en kiest andere onderwerpen en technieken: naast aquarelleren ook etsen, acryl en kalligrafie. Pas aan het begin van het nieuwe millennium komt de keramiek in haar leven.

Liefde voor de kunst
Wat maakt kunst bij je los? “Kunst is een mooie manier om emoties te verwerken. Het is óók een weg om met anderen te communiceren. Als een onderwerp niet direct lukt, begin ik gewoon opnieuw. Ik stop pas als ik tevreden ben met het resultaat. Maar het misschien wel mooiste antwoord op die vraag komt van Hippocrates: ‘Waar liefde is voor de mens, is ook liefde voor de kunst. Maar ook: waar liefde voor de kunst is, is liefde voor de mens.’ Wie een passender omschrijving weet, mag het zeggen.

Verschillende stijlen
Je wisselt nogal eens van discipline. Heb je dan, bijvoorbeeld, even genoeg van etsen, wordt het je te eentonig, of speelt er iets anders? “Ik zoek graag mijn grenzen op. Ik houd van onderzoek, heb veel aan zelfstudie gedaan. Ik zou nooit mijn hele leven in dezelfde stijl kunnen blijven hangen. Ik ben ook wel eens met iets gestopt. Met emailleren bijvoorbeeld. De te kleine schaal waarop dat gebeurt spreekt me niet zo aan.”

Kunst in Lunteren
Werk van Marieke Bouman is onder meer te zien in het Tegelmuseum in Otterlo en langs de Tegelroute Lunteren, ook wel het Buitenmuseum van het Tegelmuseum genoemd. ‘De meeste tableaus zijn te vinden in het centrum van Lunteren, in en langs de Dorpsstraat”, zegt de keramiste. “De motieven zijn vaak ontleend aan de vroegere of huidige bestemming van de panden. Wanneer ik door het dorp loop overvalt me meer dan eens een trots en blij gevoel. Het stemt me heel erg tevreden dat ik iets voor Lunteren heb kunnen doen. Een deel van het plezier zit ‘m in de manier waarop de lokale kunstenaars hier met elkaar omgaan. Het is een vriendenclub. Je werkt soms samen aan een tableau en gunt elkaar het nodige succes.”

Lunteren begint een echt kunstenaarsdorp te worden? “Ja, ik vind van wel. En dan heb ik het niet alleen over de kunstenaars van de Tegelroute, óók de Atelierroute, of Kunstlijn zoals die tegenwoordig genoemd wordt, doet het goed. Het aantal bezoekers neemt elk jaar toe. Dat is toch geweldig!” Een routebeschrijving van de Tegelroute is te krijgen bij The ReadShop in de Dorpsstraat 55. Daarop staan de tableaus, de plekken, de achtergronden en de kunstenaars vermeld.

Internationaal succes
Marieke Bouman is al vele jaren een vooraanstaand lid van de Vakgroep Nederlandse Keramisten. In het boek Tile Envy van Deborah Osborn wordt zij genoemd als een van de 60 beste tegeldesigners van de wereld. De Nederlander Hans van Lemmen is auteur van het recente standaardwerk 5000 years of tiles, een uitgave van het British Museum over de ontwikkeling van de tegel. Hierin behandelt hij ook uitgebreid het werk van Bouman.

Maar er was nog meer Internationaal succes voor de keramiste uit Lunteren in 2016. Werk van haar was te zien op twee exposities. Op de prestigieuze Parallax Art Fair en in december op de Sculpture & Ceramics Exhibition, beide in Londen. Bouman zelf had de oversteek niet gemaakt. Te veel gedoe op haar leeftijd. “Er was veel belangstelling voor de getoonde kunst van Marieke”, aldus textielkunstenares Hester de Graag die haar in de Engelse hoofdstad had vertegenwoordigd. Na enig aandringen laat Bouman weten toch wel “erg trots” te zijn op de uitnodiging in Londen iets van haar werk te laten zien. “Het is natuurlijk wel de erkenning van je kunstenaarschap”, verklaart ze met een brede lach. “En dat streelt toch een beetje je ijdelheid.”

Nog even terug naar Lunteren. Daar wordt dit jaar op 18 en 19 maart het Open Atelier Weekend van de Vakgroep Nederlandse Keramisten gehouden. Marieke Bouman zal er zeker bij zijn. De echte liefhebbers zijn welkom in het atelier van Johan Timmers aan de Reigerlaan 2.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Johan de Lange

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram