Apeldoorn Actief

“Genieten van kunst, actief zijn in de buitenlucht! – Apeldoorn op zijn best.

Steden als Arnhem, Zwolle en Deventer hebben hun stationsgebied opgeknapt of zijn het nog aan het opknappen. Apeldoorn ging ze voor: al in 2007 werd met de aanleg van een nieuw stationsplein begonnen. Het duurde even voor het af was: in 2009 werd het geopend.

Het ontwerp van het plein is gebaseerd op het Veluwse landschap: zacht glooiend en voorzien van grove dennen. Die bomen laten hun dennenappels vallen op een ondergrond die doet denken aan het zand waaruit de bodem van de Veluwe bestaat.

Er zijn bij het station twee in het oog springende kunstwerken geplaatst met de Veluwe als onderwerp: “reizend zand” een wand met meer dan 1 miljoen led-lampjes die een steeds wisselend beeld geven. Gele zandkleur komt in dit kunstwerk terug. Soms lijkt het alsof het zand opgezweept wordt door een storm en is de muur bijna helemaal geel. Je “ziet het zand verplaatst worden”… Maar ook is het soms windstil: er is maar een klein beetje geel van het “zand” te zien en zand dat zich verplaatst is eigenlijk niet te zien.

Soms lijkt het alsof het zand opgezweept wordt door een storm en is de muur bijna helemaal geel. Je ‘ziet het zand verplaatst worden’…

Ook op het plein: een groot roestvrijstalen beeld van Jeroen Henneman: “de kus”. Op de sokkel staan de letters W en M verweven: Willem en Maxima’s kus op 2-2-2002 tijdens de “balconscene van hun huwelijksdag” wordt hier weergegeven.

Maar die twee kunstwerken zijn niet de enige. Er is in de fietstunnel ook kunst te zien. Het heeft wel met groen te maken – “foto’s van een jungle”. Maar ook foto’s van dingen die niet in de natuur thuishoren zijn te zien: zoals een gieter en plastic zakken.

Op het plein is een plateau waar uit een aantal openingen zachtjes water omhoog komt: “een spreng” moet het verbeelden. Dit kunstwerkje is echt iets waar je op gewezen moet worden omdat je er anders gewoon voorbijloopt.

Maar waarom de titel “Apeldoorn Actief” eigenlijk? In het plein is ook een zogenaamde “bowl” aangebracht waar skaters en bmx-ers zich uit kunnen leven. Ik heb niet de illusie dat de lezer van deze blog dit lezen en meteen op zullen springen, hun board of bmx achter in de auto gooien en zich naar het stationsplein spoeden. Maar misschien is een bezoek met een (klein)kind de moeite waard?

Genieten van kunst, actief zijn in de buitenlucht! – Apeldoorn op zijn best.

Voor liefhebbers: op zondag 27 september is er op het plein het “Mural Street Art Festival met Bowl battle”: http://www.uitinapeldoorn.nl/specials/mural-street-art-festival

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram