Apeldoorn en het glazen huisje

Hebt je het nieuws gehoord? Het Glazen Huis komt volgend jaar naar Apeldoorn!

Voorpret
Het Rode Kruis, het goede doel van Serious Request, bestaat in 2017 150 jaar. Koning Willem III ondertekende de oprichtingsakte van het Rode Kruis op 19 juli 1867 in zijn Apeldoornse Paleis het Loo. Toch wel een goede reden om in 2017 naar Apeldoorn te komen vond men. 
Het gezegde is al oud – maar geldt nog steeds: “De mooiste pret is voorpret”. Maar nu al voorpret hebben vanwege het glazen huis eind 2017: dat duurt toch wel erg lang? Inderdaad: we zijn wel blij dat de actie naar Apeldoorn komt, maar zo lang voorpret hebben, dat houden we vast niet vol. Maar waarom dan nu al dit artikel? De goede lezer heeft het misschien al opgemerkt: de titel is niet “Apeldoorn en het glazen huis” maar “Apeldoorn en het glazen huisje”.

Lustrum
Dus we hebben al voorpret over het Glazen Huisje! Apeldoorn heeft al 4 jaar een glazen huisje, dus dit jaar is een lustrum: voor de 5e keer.
Het huisje staat aan de Deventerstraat voor huisnummer 13: een modewinkel. Normaal gesproken is het huisje een etalage. Maar de eigenaar van de winkel draagt het goede doel een warm hart toe. Daarom stelt hij huisje al die jaren al beschikbaar voor de actie “Het glazen huisje Apeldoorn”. De actie van het “Grote Glazen Huis” duurt 6 dagen – 144 uur. In Apeldoorn duurt het iets korter: 55 uur.   En waarom 55 uur? “Omdat het kengetal van Apeldoorn 55 is”. De actie dit jaar is van 16 t/m 18 december.

Leven op sapjes
Dit jaar zitten Jasper Koot en Chantal Zwaag opgesloten in het huisje. Beiden zijn vrijwilliger bij RTV Apeldoorn (dat werkt alleen met vrijwilligers). Gedurende de 55 uur die de actie duurt zullen ze niet eten, maar krijgen ze alleen sapjes. Die worden gemaakt in het restaurant naast de modewinkel. Het is altijd een hele happening, daar op de Deventerstraat! Gedurende de dag (en soms ook wel ’s nachts) komen mensen even kijken hoe het gaat bij het glazen huisje. En ook geld in de bus stoppen voor het goede doel.

Acties
Er worden ter plekke diverse acties gehouden. Verkoop van Veluwse Schavuyt-bier en het echte “Glazen Huisje thee” zal ook dit jaar weer plaatsvinden. De jaarlijkse traditie van loten-verkoop met heel mooie prijzen wordt in ere gehouden. En natuurlijk staat er een grote bus waarin donaties gedaan kunnen worden. Bij officiële acties hoort toch een echte notaris die de gang van zaken controleert? Ja – dus daar wordt ook voor gezorgd en er zal ook steeds een notaris aanwezig zijn die in de gaten houdt: “gaat alles wel volgens de regels”. Op de 16e december om 09.00 uur zal de burgemeester (of een vervanger) het tweetal dj’s opsluiten. Op de 18e december zal om 16.00 het huisje weer geopend worden.

Kom je ook eens langs om even te kijken en in de bus te doneren? Het Rode Kruis zal je dankbaar zijn!
Voor het huisje is een speciale website in gebruik met alle wetenswaardigheden (en ook impressies van wat er dit jaar gebeurt): http://www.glazenhuisjeapeldoorn.nl/

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram