Apeldoorn – ijskoud lekker

Waar gaat deze blog over? Onderwerp deze keer is een lekkernij die trending is in Apeldoorn. Op steeds meer plaatsen is deze delicatesse te koop: heerlijk ijs! “Smaken verschillen” / “Over smaak valt niet te twisten” zijn gezegdes die iedereen vast kent. Maar mijn mening: pas als je alle smaken geproefd hebt en er geen gevonden hebt die je smaakpapillen streel-de, ja – pas dan kun je zeggen: “ik houd niet van ijs”.

De laatste paar jaar verschijnt de een na de andere ijssalon in het straatbeeld. Er komen dus steeds meer plekken waar je deze traktatie aan kunt schaffen. Ik zal in deze blog een aantal plekjes onthullen.

 

 • Van Swoll
  Asselsestraat 37c
  Een plekje aan een winkelstraat met een heel eigen karakter. Geen landelijke ketens maar plaatselijke winkeliers – waaronder dus deze IJssalon. Ze hebben veel banken buiten, in of uit de zon (maar ook binnen), ruime keuze. Maar nog meer keuze in ijs. Volgens mij de meeste keuze van alle ijssalons. En om dan te kiezen? “Alle begin is moeilijk” zullen we maar zeggen.
 • Van Swoll
  Hofstraat nummer 7
  Je kunt buiten zitten en hebt dan een klein beetje uitzicht op ‘de Grift’– een van oudste watertjes in Apeldoorn, maar nu door een betonnen bak stromend.
 • Talamini – Il Capo: IJs en panini
  Marktplein 22b
  Met uitzicht op het marktplein en het stadhuis van Apeldoorn. En zoals de naam al aangeeft: niet alleen ijs, maar ook allerlei soorten broodjes. Verder zijn er allerlei soorten koffie te koop. Een druk plekje waar het leuk ‘mensen kijken’ is.
 • Claudio’s Ijssalon
  Deventerstraat 18
  Op een historisch plekje: in het gebouw waar vroeger het postkantoor gevestigd was worden nu ambachtelijke ijsjes gemaakt door Claudio in zeer vele smaken. Verder wordt ook hier koffie verkocht. Binnen en buiten is zijn plekjes om te genieten van het ijsje naar keuze.
 • IJssalon Brouwer
  Koninginnelaan 46
  Al meer dan 60 jaar een begrip in Apeldoorn is hun leus. Vroeger was de Koninginnelaan DE winkelstraat waar de sjiek uit de Parkenbuurt winkelde. Nog steeds vindt je ‘winkels van stand’ in deze straat. Een heel eigen en mooi karakter vindt je hier.

Zo – dat was mijn rondgang langs enkele van de Apeldoornse IJssalons. Ik ben ooit zelf ijsverkoper geweest. Dit deed ik als vakantiewerk. Met een bakfiets naar een vaste standplaats en daar hopen op klanten. Veel keus in smaken was er niet: vanilleijs was het in 99% van de gevallen. Die andere 1% was voor bananenijs. Wanneer er bananen aan de uiterste houdbaarheid waren dan draaide de baas die door het ijs. En probeer dan de klanten die rekenden op vanilleijs te overtuigen dat bananenijs ook echt lekker was… Maar de liefde voor ijs is altijd gebleven: die roomzachte koele (niet ijskoude s.v.p.) versnapering die smelt in de mond: heerlijk! Hopelijk heb ik je kunnen verleiden om ook eens een ijssalon in Apeldoorn te bezoeken en je over te geven aan zo’n heerlijk ijsje.

Kijk hier voor de route langs de ijssalons in deze blog.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram