Apeldoorn – Koninklijk park in de Herfst

Het park waarin ik rondwandelde is 650 hectare: 1300 voetbalvelden groot! Alle clubs uit Nederland (net iets meer dan 2500) kunnen tegelijk met 1 team een wedstrijd spelen op zoveel velden…

Een park met Koninklijke allure. Urenlang dwalen of met een routekaart langs bijzondere dingen in het park lopen.

Het park waarin ik rondwandelde is 650 hectare: 1300 voetbalvelden groot! Alle clubs uit Nederland (net iets meer dan 2500) kunnen tegelijk met 1 team een wedstrijd spelen op zoveel velden… Dit omdat de ene helft thuis is speelt he? … Dat geeft wel aan “dat is best groot, dat Paleispark”!

Het is een bijzonder park, dat Paleispark! Maar waarom? De Koninklijke familie recreëerde er en de inrichting is daar ook op gericht. Er staan in het park allerlei gebouwtjes: een theepaviljoen, badhuis, schietbaan, botenhuis . En er zijn een aantal vijvers. De Koninklijke Hoogheden en hun hofhouding en bezoek konden daar o.a. zwemmen en schaatsen. Van Koning Willem III is bekend dat hij iedere ochtend heel vroeg ging zwemmen. Iedere ochtend ja:  ook al lag er een dun laagje ijs op de vijver.  Voor het schaatsen waren twee vijvers: een hoge en een lage vijver. De hoge vijver was voor de Koninklijke familie en hun hofhouding. De lage vijver was voor de overige Apeldoorners.

In die weide loopt vaak het paard dat vroeger bereden werd door Koningin Beatrix!

In een Koninklijk park staan bijzondere bomen. De oudste eikenlaan van Nederland ligt er. Begin 1700 werden de bomen aan de Koningslaan geplant. Helaas krijgt de ouderdom vat op deze bomen en men is dan ook al enkele jaren bezig om de laan zo langzamerhand te vernieuwen. In het park staat ook de hoogste boom van Nederland. Het is een van de Douglas-sparren die dicht bij de paardenweide staan. In die weide loopt vaak het paard dat vroeger bereden werd door Koningin Beatrix!

Kasteel het Oude Loo bevindt zich ook in het park. Het staat in een deel van het park dat alleen in april en mei open is. Gelukkig is dat wel de tijd dat het hier mooist is om eens rond te lopen: als alles (bloemen en rododendrons) in bloei staan is het een plaatje om te zien. April en Mei zijn er ook rondleidingen door het Apeldoorns Gidsen Collectief: houdt hiervoor de agenda in de gaten.  Het kasteel is niet van binnen te bezichtigen: de Oranjes gebruiken het als pied a terre als ze in Apeldoorn vertoeven.

In het park zijn een aantal routes uitgezet:  5 “gewone routes” met lengtes van 2, 5, 7, 8 en een van maar liefst 13.5 km.  Ook zijn er 3 rolstoelvriendelijke routes van 3.8, 5.3 en 7.0 km. Verder is er nog de Oranjeroute (tot en met 31 oktober). Je koopt een kaartje voor het Paleis en kunt aan de achterkant bij de Paleistuin via een tourniquet naar buiten: met Oranje paaltjes wordt dan een route aangegeven. Er staat op deze site een mooie wandelkaart. Een grotere versie van die kaart is voor 3.50 euro te koop in het entreegebouw van Paleis het Loo.

Wat heb je verder nodig om in het park te wandelen? Goede wandelschoenen, liefst mooi weer en ook: een toegangskaartje.  Je koopt een kaartje voor 2 euro bij het houten gebouwtje naast de entree van het Paleis. Een jaarkaart kost 8 euro: bij de kassa in het entreegebouw. Helaas is de museumkaart niet geldig als entreebewijs. Je kunt natuurlijk wel de museumkaart gebruiken voor de entree van het Paleis en dan de Oranjeroute lopen! Let op: honden worden niet toegelaten in het park.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram