Historie van het Natuurpark Berg en Bos

Sinds 1917 heeft de gemeente de grond van het natuurpark al in eigendom

Niet het einddoel is belangrijk, ook de weg er naar toe. Wie houdt zich aan deze raad? Ik denk dat 99% van de mensen die door Park Berg en Bos loopt zich alleen richt op hun einddoel “De Apenheul”. Onderweg het fraaie park bekijken? Nee, daar komt het niet van. En wie heeft er weet van de historie van dit park? Misschien een enkeling…

Sinds 1917 heeft de gemeente de grond van het natuurpark al in eigendom. Ze dachten er een flinke cent aan te kunnen verdienen. Helaas, de crisis sloeg toe en de grond bleek onverkoopbaar. Er werd een plan bedacht.

Werklozen konden in ruil voor hun uitkering iets terugdoen: een vijver graven in het natuurgebied dat ongebruikt lag.

De Firma Copijn maakte een beplantingsplan, dat werd uitgevoerd door Boskoopse boomkwekerijen. Een prachtig natuurpark ontstond, voor vele doelen geschikt: o.a. viering van het 50-jarig regeringsjubileum van Wilhelmina, omroepmanifestaties van KRO, AVRO en VARA.

Begin 2000 kwam de gemeente tot de conclusie: “er is veel achterstallig onderhoud”. Na een renovatie in 2011 ligt het park er weer prachtig bij: misschien een doel op zich voor een wandeling? Nieuwsgierig? Loop eens met een wandeling van een gids in Apeldoorn!.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram