Open Monumentendag en het kind in de snoepwinkel

De Open Monumenten Dagen worden elk jaar in het tweede weekend van september gehouden: zo ook in Apeldoorn. Dit jaar is er wel erg veel te kiezen!

Keuzestress…
Waarschijnlijk kun je dat gevoel zo weer oproepen. Met wat kleingeld in je knuistje ga je de snoepwinkel in. Wat kies je deze keer? Een stel lekkere dropsleutels? Een supergrote wijnbal? Een mooie dikke zuurstok? Zo veel keus, bijna te moeilijk om te kiezen. Tegenwoordig bestaat daar een uitdrukking voor: keuzestress…

Speciale Apeldoornse keuzestress 
Als je eenmaal volwassen bent is het toch niet nodig dat je keuzestress krijgt? Eénmaal in het jaar ondervind ik het toch nog steeds. Ik kan de datum ook al blindelings in mijn agenda zetten: het tweede weekend van september. Het weekend van de OMD: de Open Monumenten Dagen. Dan is er in Apeldoorn zoveel te kiezen dat je er bijna keuzestress van zou krijgen!

Het organiseren van zo’n weekend
In Apeldoorn neemt de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) het voortouw. Nadat het thema bekend geworden is bepalen ze hoe het weekend van de Open Monumenten Dagen ingevuld gaat worden. Dit doen ze samen met de organisaties die aangesloten zijn bij het Apeldoorns Erfgoedplatform. Objecteigenaren worden benaderd, vrijwilligers voor de bemensing worden gezocht, enzovoort. Eigenlijk meer werkzaamheden dan een buitenstaander kan vermoeden.

Het thema en het programma 
Dit jaar is het thema ‘Iconen en symbolen’. Een thema waaronder heel veel dingen gevangen kunnen worden. Half 
augustus komt de voorlopige versie van het programma beschikbaar voor het publiek. En dan begint al: “wat ga ik bekijken in dat weekend”. Het programma staat nu overigens definitief online.

Wat gaan we bekijken?
Er zijn zo veel interessante dingen te bekijken: 21 stuk deze keer. 

Vindt je religieuze symbolen interessant? Dan kun je wel kiezen uit vijf plekken waar wat te zien is. Dat zijn de Eyup Sultan Moskee, de Onze Lieve Vrouwekerk (bij Apeldoorners bekend als ‘De Mariakerk’), de Synagoge, de Regentessekerk en de Grote Kerk.

Begraafplaatsen kijken? Keus uit 2 plaatsen. Graftrommels op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde Kerk in Loenen of Nationaal Ereveld, ook in Loenen.

Bijzondere personen die ooit in Apeldoorn woonden? Bezoek de tentoonstelling over Jaap Moerman. Nu vrijwel vergeten: hij onderzocht behalve de middeleeuwse ijzerproductie op de Veluwe nog veel meer dingen. “Op die man kun je afstuderen” is werkelijk zo. Je kunt met een gids van de Archeologische Werkgroep Apeldoorn meelopen en een van hen is onlangs afgestudeerd op Jaap Moerman! Een gids? Ja, je komt dan langs ijzerkuilen, grafheuvels, sprengen en hoort over : “wat onderzocht Moerman daar”.
Een andere oud-inwoner van Apeldoorn heeft ook een plek in de agenda: Wilhelm Röntgen. De verhalenvertellers van het Apeldoorns Vertelgenootschap vertellen in zijn vroegere woonhuis (het Röntgencafé) op bijzondere wijze over dat verleden. Zouden ze ook vertellen over zijn bijzondere nickname? “Mag je niet missen” dus!

Voor het eerst open
Er zijn ook monumenten voor het eerst open. De Apeldoornse schuilkelder uit de tijd van de Koude Oorlog! Onbekend bij praktisch iedere Apeldoorner – maar de gidsen van het Apeldoornse Gidsen Collectief laten u graag de bijzonderheden zien.

En er is nog veel meer…
Nee. Mijn programma is nog niet uitgestippeld. Ik ben één dag zelf gids, de andere dag ben ik vrij om te gaan genieten van de Monumenten. De keuzestress slaat toe…”Iet wiet waait is eerlijk weg” ? Misschien is ook de oplossing voor het vaststellen van het programma? Heb je zelf al een keuze gemaakt? Misschien kom ik je wel tegen in het weekend!

Interessante links om te downloaden

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram