Applaus en opgestoken duimen voor de organisatie!

Drie uur in de (zeer) vroege ochtend van dinsdag 12 juli. Mijn wekker gaat af. Eigenlijk onnodig, want ik lig al enige tijd wakker... peinzend of alles wel zal gaan zoals het moet tijdens 63e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn.

Als verantwoordelijke voor de parkoersen is het mijn ’pakkie-an’ dat de vele honderden wandelaars niet alleen de bossen rond Apeldoorn in  gaan, maar er ook weer uit komen! Goed gemarkeerde routes zijn daartoe een eerste vereiste.

Route uitzetten
Half vijf. Op het complex van Victoria Boys in Apeldoorn, het start- en finishterrein  van de vierdaagse, verzamelt zich een groot deel van de (in totaal elf) parkoersvrijwilligers.

Na een kop koffie gaan we op pad om als duo of trio, fietsend een deel van de route van pijlen te voorzien. Met twee collega’s houd ik me deze week bezig met de 12 km-route. Een deel is de dag tevoren al van pijlen voorzien. Op het eerste rustpunt wachten we even tot de eerste wandelaars voorbij komen. Een geruststelling: tot zover hangen de pijlen goed.

Wandelaars op het spoor… 
Terug bij Victoria Boys krijg ik telefoon van Pro Rail. Er schijnen wandelaars onder gesloten spoorwegbomen door te kruipen…. Of we even willen gaan kijken. We lossen de mensen van Pro Rail incidentbestrijding af en niet veel later merken we dat de treinen de betreffende overweg duidelijk sneller passeren. Maar hoe ‘gestoord’ moet je zijn om gesloten spoorbomen te negeren en net voor een aanstormende trein over te steken? De rest van de week worden de overgangen wat extra in de gaten gehouden en van meer incidenten heb ik niet gehoord. Gelukkig maar!

Route opruimen 
In stromende regen wachten we die middag op de rustpost op de laatste wandelaars, om achter hen de laatste pijlen weg te halen. Na een ‘werkdag’ van ongeveer dertien uur zijn we klaar.

Zo gaat het nog drie dagen. De woensdag veelal in stromende regen, de twee laatste dagen bij prima weer. Opvallend: waar we vorig jaar in de vroege ochtend tijdens het ophangen van de pijlen nogal eens wilde zwijnen en edelherten zagen, beperkt de ‘oogst’ zich dit jaar tot reeën.

Laatste wandeldag
Het zonnige weer zorgt voor een prima laatste wandeldag. Goede stemming onder de deelnemers. Gewoontegetrouw rijden de parkoersvrijwilligers, achter de laatste wandelaars aan, gezamenlijk het terrein van Victoria Boys op. Dit als afsluiting van het evenement. Veel applaus en opgestoken duimen van de daar nog napratende wandelaars. Een teken van dankbaarheid aan de organisatie, die hen vier dagen lang van het mooiste van de Veluwe heeft laten genieten.

In totaal schreven zich 2.345 wandelaars in voor de vierdaagse. Van hem liepen er 2.080 het evenement uit. Daarnaast waren er 1.394 wandelaars die één, twee of drie dagen deelnamen.

Volgend jaar is de Apeldoornse vierdaagse van 11 tot en met 14 juli. Met de voorbereidingen zijn we al weer bezig…

Nog even nagenieten van dit evenement? Bekijk de vlog van Chita – Cityhost Apeldoorn.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jan Vukkink

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram