Barneveldse Sprits

De meeste van jullie zullen weten dat Barneveld bekend staat om o.a. de kip en het ei, Jan van Schaffelaar, de oud Veluwse markt en het Ballonnenfestival. Wat minder bekend is de Barneveldse Sprits. Een bijzonder smaakvol streekproduct, waarvan het authentieke recept al dateert uit 1878.

Kruidige sprits
De bedenker van deze kruidige sprits is toevalligerwijs ook nog familie van mijn man. Bakker J.J. de Vries deed in 1908 al mee met een vakwedstrijd en won daarbij met zijn Barneveldse Sprits een Grand Prix medaille tijdens de bakkerijtentoonstelling in Den Haag. Een onafhankelijke vakjury bepaalde dat deze Sprits wel heel bijzonder was.

 


Oorspronkelijke smaak

Toen de laatste telg van de bakkersfamilie J.J. de Vries stopte met zijn werkzaamheden, heeft hij het recept overgedragen aan Bakkerij Koot aan de Langstraat 113 eveneens in Barneveld. Bakker de Vries was meerdere keren bij het bakproces aanwezig, net zolang tot beide bakkers tevreden waren over het resultaat….. de Echte Barneveldse Sprits heeft dus nog steeds zijn oorspronkelijke smaak en die is niet te versmaden!

De volgende keer dat je Barneveld bezoekt raad ik je dan ook zeker aan om bij bakker Koot van die heerlijke ambachtelijke Barneveldse Sprits te halen. Overigens is het oude ambachtenmuseum aan de Rijksweg in Terschuur een bezoek waard, daar is nog het één en ander van Bakkerij  J.J. de Vries te zien.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Marja de Vries

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram