Beleef eens een kasteel op de Veluwe!

Ieder kasteel heeft een rijk en bijzonder verleden...

Denk je aan de Veluwe dan denk je niet meteen aan kastelen. Toch hebben er naar schatting maar liefst 20 kastelen gestaan, verspreid over de gehele Veluwe. Van veel van deze kastelen zijn slechts nog restanten aanwezig, vaak fundamenten waarop een prachtig herenhuis of landgoed is gebouwd. Van de kastelen die ook nog echt een kasteel zijn, zijn de volgende toch wel het bekendst: de Cannenburch in Vaassen, Kasteel Doorwerth in Doorwerth, kasteel Middachten in De Steeg (Rhenen), kasteel Rosendael in Rosendaal, kasteel Staverden vlakbij Ermelo en Kasteel Ter Horst in Loenen.

Een aantal van deze kastelen heb ik zelf bezocht en al wandelend door deze middeleeuwse bouwwerken probeer ik me altijd voor te stellen wat zich er allemaal heeft afgespeeld.  Zie ik mijzelf in een prachtige jurk door de gangen schrijden, met een klein hondje in mijn kielzog, of in een prachtige kamer, met een knapperend haardvuur aan een rijkelijk gedekte dis zitten en op mijn wenken bediend worden.

Maar zo warm en aangenaam zal het wel niet geweest zijn, want de muren waren opgebouwd uit dikke stenen, vensters hadden vaak geen glas waardoor de wind flink zijn gang kon gaan. Ook werd er natuurlijk vaak flink gevochten in de omgeving van het kasteel, waardoor het voedsel op sommige tijden behoorlijk schaars kon zijn en manlief vaak op pad was waardoor de kasteelvrouwe de scepter moest zwaaien over het personeel en alle anderen die binnen de muren woonden.

Ik weet nog goed dat bij een van de laatste restauraties van een plafond opeens onder een dikke laag verf prachtig geschilderde vogeltjes en wolken tevoorschijn kwamen.

De bewoners
Ieder kasteel heeft een rijk en bijzonder verleden. Van het statige kasteel Cannenburch met zijn oprijlaan is bekend dat Veldheer Maarten van Rossum de eerste eigenaar was en hij stond nou niet direct als een vredelievend man te boek. Gelukkig heeft hij niet lang van zijn aankoop kunnen genieten want voordat het af was overleed hij. Hendrik van Isendoorn heeft voor de voltooiing gezorgd.

Door de jaren heen heeft het kasteel diverse bewoners gehad en hebben er verschillende restauraties plaatsgevonden. Ik weet nog goed dat bij een van de laatste restauraties van een plafond opeens onder een dikke laag verf prachtig geschilderde vogeltjes en wolken tevoorschijn kwamen. Er werd even getwijfeld wat te doen, maar gelukkig is er voor gekozen de dikke laag verf te verwijderen en de vogels weer ‘de ruimte’ te geven. De huidige bewoners hebben het kasteel in de sfeer van de 18e eeuw ingericht.

Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth oogt als een romantisch en vriendelijk kasteel uit de 17e eeuw. Aan beide zijden is een ophaalbrug (destijds waarschijnlijk één voor bezoekers en één voor leveranciers en ander gepeupel), er is een moestuin waardoor het lijkt alsof er in de keukens nog steeds volop gekookt wordt en er is een sfeervolle binnenplaats. De vertrekken zijn ook hier historisch ingericht, zo is er in de gevangenis een gevaarlijk uitziend spijkerplafond! Niets wijst erop dat dit kasteel in de WO II totaal geruïneerd is.

Kasteel Ter Horst
Ook kasteel Ter Horst in Loenen is een bezoek meer dan waard, al kan dit alleen tijdens rondleidingen. Gidsen nemen je mee door de tuinen en langs de oranjerie, tonen de trouwzaal, de kelder waar je als het ware de dikke kokkin achter het fornuis ziet staan en vertellen het bijzondere verhaal achter de kapel.

Dus breng eens een bezoek aan een kasteel en waan je even een kasteelvrouwe of –heer!

Vergeet dan ook niet een wandeling door de prachtige tuinen of het park te maken, die bij de meeste kastelen aangelegd zijn! Zo vindt je bijvoorbeeld bij kasteel Rosendael een prachtige rozentuin.

Overige kastelen:
Kasteel Middachten
Kasteel Staverden
Kastelen in Gelderland

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram