Biologische vaste plantenkwekerij De Hessenhof: lustoord voor de ware tuinliefhebber

Wie net over de grens met Ede de kwekerij aan de Hessenweg binnenloopt, wordt aangenaam verrast. Door de hagen en houtwallen heerst hier een intieme sfeer zodat de bezoeker zich meteen thuisvoelt. En overal, werkelijk overal op deze Veluwse stuwwal, loop je tegen vaste planten aan. Op de verkoopbedden staan altijd minimaal 2500 soorten, laat Hans weten. Dat assortiment verandert wekelijks, doordat er geput kan worden uit een moederbestand van maar liefst zo’n 6000 soorten. Alles eigen kweek. Uniek in Nederland. Niet zo gek dus dat er nationaal én internationaal tegen De Hessenhof wordt opgekeken.

Het beste van de Veluwe
Het beste van de Veluwe, dat is waar VisitVeluwe constant naar op zoek is. Maar die kwalificatie is voor De Hessenhof wat magertjes. Wie het verhaal van Hans aanhoort, beseft al snel dat ‘de beste van Nederland’ meer in de buurt komt. “Met circa 3500 soorten hebben wij het grootste assortiment schaduwplanten en botanische soorten van West-Europa”, licht Hans toe. “En vrijwel geen plant onder patent. Daar ben ik in principe tegen. Je moet de natuurlijke eigenschappen van een plant niet patenteren. Neem zo’n supermonopolie van de Amerikaanse zaadveredelaar Monsanto, hoe fout is dat niet.”

Concurrentie
We zitten in de schuur waar bezoekers van De Hessenhof worden ontvangen en af en toe ook workshops worden gegeven. Als ik vraag hoe het met de concurrentie zit, moet Hans een beetje grijnzen. “Ik heb het liever over collega’s. Maar als ik heel eerlijk ben, wij zijn zo’n beetje de enige kwekerij die op de biologische manier werkt zoals wij dat doen. In heel Nederland is er niet één kwekerij met een assortiment als dat van ons. Die bijzondere positie vind ik natuurlijk heel mooi, maar tegelijkertijd ook wel jammer. Want gezonde rivaliteit houdt je scherp.”

Plofplanten
Zelf planten stekken en kweken, op De Hessenhof is dat doodnormaal. Maar dan wel zonder turf. “Want”, zegt Hans, “turf richt schade aan de natuur aan en bezit bovendien geen voedingsstoffen. Onze eigen potgrond, gemaakt op basis van bladaarde, heeft dat wel. En wat zie je? Een langzaam groeiende plant die steeds sterker wordt.” Bij De Hessenhof dus geen plofplanten? Hans schiet overeind: “Ben je gek. Niks geen opgejaagde planten die strijden om te overleven. Wij zien liever weerbare, gezonde planten die tegen een stootje kunnen. Plofplanten zien er in de winkel prachtig uit, maar in de tuin laten ze het vaak afweten.”

Hobby
De eigen vermeerdering is het sterkste punt van De Hessenhof, het geheim van het succes. Maar is dat echt alles? Hans laat zijn handen zien die net in de grond hebben gewroet, en zegt: “Onze kracht is ook dat we alles zelf doen. Het basale werk, zoals zakken vullen, doe ik ook nog steeds. Alleen doe ik het nu niet meer alleen. En geloof me, het geeft nog steeds veel voldoening. Dat komt omdat alles wat je hier ziet is ontstaan uit liefhebberij. Het wás een hobby en het is nog steeds een hobby. Zonder daarbij het zakelijke aspect uit het oog te verliezen hoor, want we leven ervan. En je hebt, los van enkele stagiaires, ook nog eens vier mensen die voor je werken.”

Het levenswerk van Hans
Plantenliefhebbers uit de hele wereld komen naar Lunteren om het levenswerk van Hans te bekijken, te bestuderen of om planten te kopen. Met enige regelmaat vind je hem dan ergens in de kwekerij, terwijl hij uitleg geeft aan een groepje toehoorders. Zelf gaat Hans ook regelmatig de grens over. Als expert op het gebied van vaste planten wordt hij regelmatig gevraagd voor een congres of beurs. Nieuwe inzendingen beoordelen, zoals op het Plantarium in Boskoop een vakbeurs voor de boomkwekerij.

Dankbaar
Met het diploma tuinbouwopleiding in de hand begon Hans in 1981 voor zichzelf. Een schraal hoekje Veluws land aan de Hessenweg, waar zijn grootvader ooit boerde, werd ingericht als kwekerij. Beukenhagen en eikenwallen werden geplant om luwte te geven op deze droge, koude plek. En het eerste wat hij deed? Het vermeerderen en kweken van eigen planten! Vanaf 1990 hielp zijn vrouw Miranda hem daarbij. Voelt hij 35 jaar later trots? “Ik ben niet zozeer trots, ja, dat ben ik ook, maar ik ben vooral dankbaar als ik hier rondloop. Maar dat is zo’n echt Veluws woord, hè.”

Passie
Een Engelse vriend karakteriseerde Hans ooit als ‘a mild-mannered Dutchman, passionate about plants’. Hoe blij wordt hij van planten? “Begin jaren tachtig was ik in Engeland. De planten die ik er toen kocht heb ik nog steeds. Het voelt aan als oude vrienden, ik ben erg aan ze gehecht. Voel emotie als ik ze zie.”

Meer weten? www.hessenhof.nl

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Johan de Lange

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram