Bos zo mooi, dat je je in het Poolse oerbos waant

In het Kroondomein heb je stukken bos, zo mooi, dat ik me waande in het Poolse Bialowieza

Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds, is een wereldburger, maar ook een jongen van de Veluwe. In het Veluwse bos speelde hij als kind indiaantje, zag hij zijn eerste reeën, edelherten en wilde zwijnen. In zijn beleving was het een oerwoud.

En nu? In een interview in Nieuw Veluwe #1 bekent hij: ‘Al die jaren in de tropen, legde ik nooit een verband tussen het waanzinnige tropische bos en het bos van mijn jeugd. Dat waren twee verschillende werelden. De schok kwam tijdens een dagenlange reis te paard door het Russische deel van de Kaukasus. We trokken door gemengd bos dat nooit onderworpen is geweest aan commerciële kap. Daar zag ik woudreuzen en dood hout met een verbluffende biodiversiteit. Zo zou het bos in mijn eigen omgeving er ook uit kunnen zien! Ik realiseerde dat ik was opgegroeid op een plantage. Voor het eerst zag ik de armoede van het Veluwse bos, dat ik voor natuurlijk bos hield.’

In het Kroondomein heb je stukken bos, zo mooi, dat ik me waande in het Poolse Bialowieza

Maar hij ziet het tij ten goede keren. ‘Het bos wordt stukken beter. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en vooral Kroondomein Het Loo voeren ander beleid. In het Kroondomein heb je stukken bos, zo mooi, dat ik me waande in het Poolse Bialowieza, het laatste oerbos van Europa, te zijn.’

Foto: Hans Dijkstra/gaw.nl

Reacties

Goed verhaal?

Volg Ria Dubbeldam

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram