Daar bij die molen…

In Apeldoorn wordt niet voor elk interessant gebied een wandeling met stadsgids aangeboden. Dan is een goede app een goede vervanger!

Maar waarom deze keer wandelen met een app? De gidsen van het Apeldoorns Gidsen Collectief kunnen helaas niet op elk tijdstip en plaats een wandeling maken. We concentreren ons op de stadswijken, het paleispark en Hoog Soeren. Voor de route van deze blog hebben dus we geen gids… En er is toch (bijna) niets mis met een goed appje dat je langs interessante punten voert?

Het begin van de route is in Wenum-Wiesel. Een tweelingdorpje tussen Vaassen en Apeldoorn. Maar zeker geen eeneiige tweeling!

Wenum-Wiesel
Het begin van de route is in Wenum-Wiesel. Een tweelingdorpje tussen Vaassen en Apeldoorn. Maar zeker geen eeneiige tweeling! De Zwolseweg verdeelt de tweeling. Wiesel ligt aan de Koninklijke kant van de weg. Daarom vinden de Wieselnaren ‘dat ze op stand wonen’. Wenum is het plattelandsdeel van het dorp. Hoewel het vroeger toch ook vestigingsplaats was van industrie. NEMEF, een slotenfabriek en Gerfa, een producent van gereedschappen waren in het dorpje gevestigd.

In de omgeving is al heel lang bewoning geweest. Het was een ideale plek om je te vestigen: water genoeg en hogere plekken om droge voeten te houden.

De app
De wandeling begint bij de Wenumse Watermolen. Die doet al lang geen dienst meer als molen: je kunt het afhuren voor het vieren van een feestje. Het gebouw werd al genoemd in 1313. Maar het originele gebouw is al lang verdwenen: het huidige pand stamt uit begin 1900.

En waar leidt de route dan allemaal langs? De naam ‘kopermolenpad’ is natuurlijk niet zo maar gekozen. Je komt langs Landgoed de Kopermolen waar een Rotterdamse koopman zijn zaken dreef. En dan merk je toch een kleine beperking van zo’n app… Als een watermolen werd aangedreven door water waarom heet een molen dan kopermolen? Tja… De app helpt je niet verder bij deze vraag. Een menselijke gids zou je vertellen over koperblokken die in zo’n kopermolen bewerkt werden tot koperplaten. Platen die gebruikt werden om muntgeld uit te slaan en vaten voor bierbrouwers om mee te produceren en ook om scheepswanden mee te bekleden.

De app geeft wel een heel goede uitleg over andere dingen die je op de route tegenkomt! O.a. zandheggen en pre-historische grafheuvels. Ook wordt heel precies de plek aangegeven waar Koningin Wilhelmina ooit schilderde. Binnenkort opent bij Paleis het Loo een tentoonstelling over de schilderijen van Wilhelmina! Ik ga niet alles verklappen wat er in de route zit: download de app ‘klompenpad’ zelf maar eens.

Praktische zaken
Nog enkele praktische zaken: de route is 13 kilometer lang, inkorten tot 5 of 10 kilometer is mogelijk. Onderweg kun je op enkele plaatsen even bijkomen en de inwendige mens versterken.

Download de app Klompenpad op de smartphone en kies de route ‘Kopermolenpad’. Je wordt dan naar het beginpunt van dit pad geleidt. Je kunt ook eerst op de website www.klompenpad.nl kijken. Daarin staan ook de lovende reviews van de route!

Een heel mooi initiatief van twee stichtingen:
Landschap Erfgoed Utrecht & Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Die zeker voorzien in behoeftes aan routes waar geen stadsgids loopt! 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram