Dartelend nieuw lenteleven op de Ugchelse Enk

Na een draagtijd van elf maanden heeft onze merrie Donna een prachtig mooi merrie veulen op de aarde geworpen. Een dag voor de geboorte liep de melk al uit het uier van de merrie, een teken dat de geboorte aanstaande is.

Instinct
Blijft bijzonder prachtig, mooi en wonderlijk om te zien hoe moeder natuur het instinct van moederpaard en veulen regisseert. Het verzorgende moeder gedrag welke zich meester maakt van Donna en de overlevingsdrang van het veulen, Madonna. Donna likt na de geboorte het veulen schoon en droog. Zij motiveert Madonna met kopstootjes om snel in de benen te komen. Dit doet zij omdat een paard van oorsprong een kudde/vlucht dier is en daarom zo snel mogelijk op eigen benen moet staan.

Ondanks de inspannende bevalling van ongeveer drie uur heeft Donna geen tijd voor zelfbeklag. Daar komt de verzorgende moedertaak ook nog bij: zorgen dat haar Madonna gaat drinken aan haar uier. De eerste melk, de zogenaamde biest bevat veel goede voedingsstoffen. Als Madonna op eigen benen staat drukt de Donna haar met haar mond richting haar uier. Tot slot wordt de beschermende rol ook opgepakt, niet iedereen wordt toegelaten tot Madonna. Donna positioneert zich in de stal tussen haar veulen en eventueel aanwezige mensen.

Wereld ontdekken
De volgende dag is de uiterst bezorgde en zorgzame moeder en haar dochter al de weide. Het is een prachtig aangezicht om het kleine paardje te zien rennen met moeders dicht in haar buurt. Een afrastering met extra opvallende lintjes en een stroomdraad zal ze ontdekken als de begrenzing van haar wereld.

Wil je dit zelf live aanschouwen?
Kom gerust eens langs bij Paardenhotel de Cantharel. Loop richting de Ugchelse Enk. Grote kans dat je Madonna in levende lijve ziet dartelen in de weide.

Hoe werkt dat nou eigenlijk, de geboorte van een veulen?
Vaak gaat de merrie liggen wanneer de weeën zich aandienen. Met een camera in de stal kunnen we het geheel op afstand waarnemen. Dit is voor de merrie erg prettig, vaak dulden zij namelijk geen pottenkijkers. Als eerste komen de voorbenen en daar tussen komt gelijk het hoofdje. Bij deze geboorte hebben we de merrie op enig moment geholpen om ten tijde van een perswee aan de voorbeentjes te trekken. Op deze manier is het gelukt eruit te komen. Dan is het zaak om het vlies rondom het hoofdje van het veulen weg te halen, opdat het veulen zelf kan ademen. Het wachten is dan op de eerste ontlasting van het veulen, de darmpek. Als dit er is en de placenta volledig is uitgeworpen door de merrie, het veulen staat en heeft gedronken kan moeder en dochter even met rust gelaten worden. Beschermende ent stoffen zijn al reeds voor de geboorte aan de merrie toegediend en zijn op die manier al bij het veulen terecht gekomen.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Herm Hullegie

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram