De boom is dood, leve de boom!

Er schijnt een weldadige voorjaarszon. Ik word begroet door het geluid van een aantal vrolijk kabbelende sprengenbeken. Diverse bruggetjes helpen mij veilig oversteken. Het duurt niet lang of de contouren van een kolossale boomstam doemen voor mij op. De overblijfselen van de ‘duizendjarige den’.

Het is de ‘duizendjarige den’ die mij naar dit unieke stukje natuur bracht.  Een boom met een omtrek van meer dan vier meter tref je zelden aan in Nederland. Deze boom leek mij het bekijken meer dan waard!

De gevallen boom
De boom is in 2006 helaas omgevallen. Maar ook nu nog spreekt de enorme omvang van de stam tot de verbeelding. 
Deze boom is volgens schattingen rond 1600 ontkiemd en was dus in werkelijkheid 400 jaar oud.

Nieuw leven op de boom 
Naast de boom staand is het niet moeilijk voor te stellen dat kunstschilder Johannes Warnardus Bilders – van de Oosterbeekse school – in de 19e eeuw de naam ‘duizendjarige den’ bedacht.
De boom ligt nu in zijn volle lengte languit op de grond. Het geheel geeft echter verrassend genoeg geen troosteloze indruk. Over de gehele lengte zie je nieuw leven ontstaan.  Grassen, paddestoelen en jonge boompjes maken dankbaar gebruik van deze eerbiedwaardige woudreus.  Tevens zie je naast de boom nakomelingen van de oude den. Kortom een heleboel nieuw leven!

Zelf de ‘duizendjarige den’ bekijken? Volg vanaf de parkeerplaats achter Bilderberg Hotel Wolfheze de gele pijltjesroute. De ‘duizendjarige den’ zie je al gauw aan het begin van de route.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Rogier Vogelzang

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram