De ervaringen van Wildlife-dierenarts Henk Luten

Henk Luten maakt als Wildlife-dierenarts veel mee en deelt graag zijn ervaringen over het fokken met diverse vogelsoorten.

Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is.

Dankbare assistentie van kippen

Bij het fokken met diverse vogelsoorten, maken we soms dankbaar gebruik van de hulp van kippen. Sommige vogelsoorten planten zich namelijk maar moeilijk voort en kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Het uitbroeden van de eieren en de broedzorg laat dan te wensen over. Door bevruchte kippeneieren in het nest te plaatsen van deze vogels kunnen we bijvoorbeeld stimuleren dat het vrouwtje gaat broeden.

Wanneer de kippenkuikens vervolgens uitkomen, leert de vogel belangrijke lessen bij het grootbrengen van de kuikens, die later van pas komen als ze hopelijk zelf eieren gaat leggen.

Ook de roodsnavelhokko, een Zuid-Amerikaanse vogelsoort, plant zich maar moeilijk voort in dierentuinen. Toen we twee bevruchte eieren in haar nest aantroffen, hebben we de hulp van kippen ingeschakeld om de eieren succesvol uit te broeden. Eén van de jonge hokko’s kwam met kromme pootjes ter wereld, die ik direct heb gespalkt. De kippenhen ontfermt zich weer over de jonge hokko alsof het haar eigen jong is. Zodra het mogelijk is, wordt de jonge hokko weer bij soortgenoten geïntroduceerd. Zo kunnen deze welkome nieuwkomers weer een mooie bijdrage leveren aan het Europese fokprogramma!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram