De geboorte van een neushoorn

Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is.

Welkom kleine neushoorn!
Maandag 30 mei 2016 om 04.10 uur kwam een breedlipneushoorntje ter wereld in ons park. Moeder Kwanzaa is gelukkig heel ervaren en heeft eerder al vier jongen succesvol grootgebracht. Ook nu is de geboorte goed verlopen en maakt het jong een kerngezonde, levendige indruk. Mijn hulp als dierenarts hoefde dus niet ingeschakeld te worden. Na ongeveer vier weken heeft hij voor het eerst kennis mogen maken met de giraffen, zebra’s en antilopen op de savannevlakte voor de schermen. Onder moeders waakzame oog verkende het mannetje nieuwsgierig zijn nieuwe leefgebied en medebewoners.

De natuur nam de tijd
Breedlipneushoorns kennen een gemiddelde draagtijd van circa 17 maanden, waarbij geboortes al na 16 maanden of juist pas na 18 maanden kunnen voorkomen. Bovendien is het vanwege de dikke huid onmogelijk om een uitwendige echo uit te voeren, terwijl bij een inwendige echo de neushoorn (gedeeltelijk) onder narcose zou moeten. Om die redenen wordt in de praktijk vaak een uitgerekende datum geschat aan de hand van de laatste dekking.

Neushoornvrouw Kwanzaa liet deze keer rustig op zich wachten. Dierverzorgers constateerden reeds een aantal dagen signalen dat de geboorte niet lang meer op zich zou laten wachten, maar de natuur nam rustig de tijd! 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram