De geboorte van een nieuwe wandeling

Het antwoord op de vraag “Hoe laten die gidsen nou een nieuwe wandeling geboren worden” is denk ik het gemakkelijkst uit te leggen met een voorbeeld.

De aanleiding
Voor elke nieuwe wandeling is een aanleiding. Bij deze wandeling was dat de opening van een horecagelegenheid in het station. Iemand opperde: “Zou het niet wat zijn als we vanaf het station ook eens wandelingen gaan doen”? Ja – dat zou best wel wat kunnen worden!. Volgende stap: er wordt een werkgroep samengesteld die gaat zorgen dat de “Wandeling vanaf het Station” voorbereid wordt. Ze gaan achtergrondmateriaal bij elkaar zoeken. Diverse bronnen worden hiervoor gebruikt: eigen archief, CODA, kennissen met veel gegevens.

De route
Dan moet er een goede route vastgesteld worden: interessante punten waar je langs “moet” komen worden gewikt en gewogen: is het een beetje goed in een route te passen? Ligt het te ver uit de route dan sneuvelt het punt, anders wordt het opgenomen. De routelengte moet goed in de gaten gehouden worden: doel is 1.5 uur wandelen. Als je gewoon wandelt dan loop je ongeveer 5 km. per uur. Maar met een gids? Dan wordt het maar 3 km. En 1.5 uur x 3 km. per uur wordt zo’n 4.5 km. We kijken niet op een paar honderd meter maar het is voor de planning een goede richtlijn.

Beschrijving en proefwandeling
Dus de punten die we aandoen en de route zijn bepaald. Daarna moet een document komen waarin de wandeling beschreven wordt. Want de kennis die in de werkgroep verzameld is moet gedeeld worden met de andere gidsen die de wandeling gaan lopen. Ook worden foto’s, tekeningen en plaatjes verzameld die we onderweg aan de gasten kunnen laten zien. Daarnaast worden er vaak één of meerdere proefwandelingen gelopen. Er wordt gekeken of alles goed op papier staat, de route in ongeveer 1.5 uur te lopen is en dat er geen leuke dingen onderweg vergeten zijn. En dan heel belangrijk: er moet een naam bedacht worden voor de route. Er kwamen veel namen langs; “Rondje om de kerk” / “lopen vanaf het station”. Die namen haalden het niet: het werd: “Retourtje Station”.

Voorstellen aan het publiek
Als dat allemaal klaar wordt er met alle gidsen die de wandelingen denken te gaan doen een proefwandeling gedaan. Er wordt dan heel kritisch bekeken: klopt alles – vertel je niet te veel van een bepaald punt of moet iets ander meer aandacht krijgen. De “meelopers” zijn een heel kritisch publiek! – alles moet kloppen. En dan komt het grote moment: de nieuwe boreling wordt voorgesteld aan het publiek. Bij een gewone boreling moet je meestal maar afwachten wanneer dat moment daar zal zijn…..Maar bij ons staat het al sinds half december in de agenda: 5 juli om 14.00 precies!

We hopen dat er veel gasten een kijkje komen nemen bij deze wandeling.  Weet je nu al dat je in juli en augustus op woensdag niet kunt? Er zijn nog veel meer mogelijkheden! Kijk maar eens op onze agenda-pagina. 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram