De meimaand is dé fietsmaand

Bomen hebben fris groene blaadjes, er zijn nog bloesems te zien, lammetjes en andere jonge dieren huppelen in de wei, blauwe lucht met prachtige witte wolken, zoemende hommels... Op welke manier kan je het beste van dit alles genieten? Door op de fiets te stappen! En dan is de meimaand de fietsmaand bij uitstek!

Hoe is deze fietsmaand ontstaan?
Hierbij een klein stukje geschiedenis: rond 1974 was er olieschaarste en waren er autoloze zondagen, waardoor iedereen op de fiets eropuit moest. Na 1974 werden de autoloze zondagen vervangen door de Landelijke Fietsdag op de tweede zaterdag van mei. Deze Landelijke Fietsdag werd tot 2005 ieder jaar gehouden. In 2005 ging die ene dag over in een hele maand fietsplezier met diverse evenementen en prachtige fietsroutes. En tot op heden trekt de meimaand fietsmaand ieder jaar zo’n 750.000 deelnemers!

Waar is het heerlijker fietsen dan op de Veluwe? Door de diversiteit van het landschap is het een perfect gebied voor jong én oud!

Fietsroutes
Wil je het jezelf niet al te zwaar maken en onderweg dus geen ‘klimmetjes’ tegenkomen? Dan kan je genieten van prachtige agrarische landschappen met fraaie boerderijen. Fiets bijvoorbeeld eens de Veluwse Landleven route. Onderweg kom je langs boerderijen waar dagverse eitjes, zelfgemaakte jams, boeren ijs en meer lekkers te koop is. Dus zorg voor de zekerheid maar dat je een fietstas bij je hebt!

Hou je van het ruisen van de wind door de bomen, fraaie natuurgebieden, het zien van wild (hiervoor moet je wel vaak vroeg op pad) en schrikt het even flink op de pedalen moeten staan je niet af, dan is het Veluwse bosgebied bij uitstek geschikt. Een mooie route is die over de Renderklippen!

Ben je liefhebber van een stukje Veluws verleden, dan is ook daar een speciale route voor!

Route du Moulin 
Iedere tweede zaterdag in mei, dus dit jaar zaterdag 14 mei, wordt de Molen- en Gemalendag georganiseerd. Veel molens zijn speciaal voor die dag opengesteld en bieden diverse leuke activiteiten. Zo kan je vanaf Molen De Koe in Ermelo de ‘Route du Moulin’ starten.

En nog meer routes…
Ben je een wat doorgewinterde fietser dan kan je op 18 mei deelnemen aan de Veluwerit. Deze pittige tocht van 90 of 130 km. heeft als startpunt Apeldoorn en gaat door de prachtige natuurvelden van de Midden en Zuid Veluwe en dwars door de IJsselvallei. En wat te denken van de Lalaland Harderwijk route!. Deze is te fietsen van 1 t/m 31 mei en op 27 en 28 mei is het zelfs na de fietstocht ’s avonds genieten van culinair en muzikaal plezier! Op 28 mei wordt er in Nunspeet een speciale Ladies ride georganiseerd. En helaas, heren, deze unieke toertocht is echt alleen speciaal voor dames!

Kijk voor nog meer routes op de Veluwe op Gelderseroutes.nl. Wil je liever zelf bepalen waar je gaat fietsen? Maak dan gebruik van Fietseropuit en stippel via fietsknooppunten een mooie tocht uit.

De meimaand 
Ik hoef nu verder niet meer uit te leggen waarom de meimaand uitgeroepen is als fietsmaand toch? Misschien komt het daarnaast ook wel door de alliteratie, want meimaand bekt nu eenmaal lekkerder dan aprilmaand of junimaand. Probeer het maar eens! Ik wens iedereen in ieder geval veel fietsplezier. Ik ga mijn banden oppompen!

Tip: vergeet geen fietsbandreparatiesetje mee te nemen, je weet tenslotte maar nooit!

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram