De Molenaar

In mijn eerste blog als ambassadeur voor Het Beste van de Veluwe, stel ik mij graag even aan je voor! Ik ben molenaar op de Renkumse Molen in, niet verrassend, Renkum. Een van de meest gestelde vragen door bezoekers is of dit mijn beroep is. Dat is het niet. Ik ben vrijwillig molenaar. Samen met nog een andere molenaar, Mees, en een aantal leerlingen, laten wij de molen iedere zaterdag en maandag draaien. Daarnaast is er nog een grote groep vrijwilligers die zich bezig houdt met de molenwinkel.

Opleiding
De volgende vraag die dan komt is waarom ik molenaar ben geworden. Molenaar word je niet zomaar. Daar is een opleiding voor. En dat is logisch want een molen is in feite een fabriek en je moet weten hoe de fabriek werkt. In de opleiding gaan praktijk en techniek hand in hand. Na het behalen van het examen ben je molenaar.

Het molenvirus
Maar waarom heb ik dat allemaal gedaan? Bijna belangrijker dan de opleiding is dat je besmet moet zijn geraakt met het molenvirus. En tegen het molenvirus bestaat geen behandeling. Mijn besmetting heeft plaatsgevonden toen ik de gelegenheid kreeg om een halve dag mee te helpen op een oliemolen. Niet op een windmolen, maar op een watermolen; een molen aangedreven door water. De kracht van stromend water dat een heel mechaniek dat een paar honderd jaar geleden is bedacht in werking kan zetten om vervolgens uit, in dit geval walnoten, olie te slaan. Ik vond het geweldig. En nog steeds kan ik intens genieten van de guur van vers geslagen olie.

Eerste dag als leerling
Het molenvirus heeft in incubatietijd nodig gehad van een ongeveer een jaar. Toen fietste ik langs een draaiende Concordia in Ede en ben ik naar binnen gegaan. Ik kreeg een rondleiding en daar heb ik besloten om de opleiding te gaan volgen. Maar eerste dag als leerling was best en zware dag. Het was januari en het vroor 7 graden. Binnen was het bijna net zo koud als buiten. Het kacheltje in het kantoortje kon het eigenlijk niet aan. Aan het eind van de dag was het 7 graden boven nul. Maar ik heb genoten. Te mogen werken met techniek uit 1865 die enkel door de wind in beweging wordt gezet. Heel basaal en tegelijkertijd ingenieus. Fantastisch!

Maandag is molendag
Na mijn examen ging ik op zoek naar een “eigen” molen. Dat was net voordat de restauratie van de Renkumse Molen werd afgerond. Het is erg leuk om een molen die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer functioneel was, nieuw leven in te blazen.  Ik werk vier dagen. Maandag is molendag. Maandag is een vakantiedag. Iedere week weer.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Erik van Ark

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram