De natuur maakt zich klaar voor de winter!

Behalve op de wildweiden, waar nog redelijk voedselrijk gras staat, neemt op andere plaatsen de kwaliteit van het voedsel af. Veel dieren zijn nog druk bezig om een vetreserve voor de aanstaande winter op te bouwen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden verliezen de meeste loofbomen in deze maand al hun blad, waardoor er weer mooie doorzichten in het bos ontstaan en het reliëf in het veld beter is te zien. Zodra het blad eenmaal op de grond ligt, beginnen schimmels en bacteriën aan een feestmaal. En juist dit rottingsproces zorgt voor de meest kruidige geuren. Schimmels kennen we natuurlijk vooral van het vruchtlichaam in de vorm van de paddenstoel of zwam, maar onder de grond bevindt zich een fenomenaal netwerk van schimmeldraden, vaak vele vierkante meters in omvang.

Krachtvoer
Er zijn al flink wat eikels en beukennoten gevallen en deze vormen een ongekende hoeveelheid krachtvoer. Niet alleen voor zwijnen, maar ook voor muizen, reeën, edelherten, moeflons, houtduiven, wilde eenden, gaaien en nog veel meer dieren. Een goed zwijnenjaar is ook een goed muizenjaar en een goed muizenjaar betekent het daaropvolgende voorjaar goede overlevingskansen van jonge boommarters en jonge bosuilen. Zo profiteert een hele keten van dieren van die overdaad aan energie.

Zo profiteert een hele keten van dieren van die overdaad aan energie.

Wildweiden zijn tot laat in het seizoen een goede voedselbron
November is de maand dat de zichtbaarheid van het grofwild afneemt. Dit heeft te maken met de hoeveelheid geschikt voedsel en de daglengte. Behalve op de wildweiden, waar nog redelijk voedselrijk gras staat, neemt op andere plaatsen de kwaliteit van het voedsel af. Veel dieren zijn nog druk bezig om een vetreserve voor de aanstaande winter op te bouwen.

Paartijd van de wilde zwijnen
Als laatste van onze grote hoefdieren beginnen de wilde zwijnen deze maand aan de paartijd. Ook onder de mannetjes van het wilde zwijn (keilers) worden fikse gevechten om de vrouwtjes (zeugen) geleverd. Helaas vindt deze strijd bijna altijd in de schemer of donker plaats zodat wij er niet veel van kunnen zien.

Korhoenders uitgezet
In het kader van een herintroductie programma worden er jaarlijks korhoenders in het Park uitgezet en worden deze vogels zo nu en dan ook door bezoekers gezien. Om inzicht te krijgen in de verspreiding van het korhoen zijn waarnemingen van groot belang voor dit project. Wanneer u korhoenders heeft waargenomen, wilt u ons daarover dan zo nauwkeurig mogelijk informeren? Dit kan via korhoenders@hogeveluwe.nl

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Ruseler

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram