De Renderklippenhoeve, gecertificeerd gastheer van het landschap!

Samen met collega toeristische ondernemers hebben we de afgelopen periode veel geleerd over beken, sprengen, het ontstaan van de Veluwe en het dierenrijk. En natuurlijk, wat is er zoal te beleven in en om Epe. Ontzettend veel gewoon. Epe is actief op veel gebieden en er zullen nog meer initiatieven in gezamenlijkheid ontwikkelt worden.

Op pad met boswachter Jan
De afsluiter was vandaag ‘ de velddag’. We hebben in het kroondomein prachtige verhalen gehoord van boswachter Jan Niebeek. Jan geeft veel excursies in het veld. We zijn wildsporen tegengekomen, we hebben op klaarlichte dag een everzwijn met vijf jongen gespot en we hebben gekeken naar de modderpoelen van de zwijnen.

Het bos
In het bos is onze kennis over bomen vergroot. Jan heeft ons uitleg gegeven over verschillende soorten bomen en het onderhoud. Wist je bijvoorbeeld dat het gemiddeld 50 jaar duurt voordat een liggende boom verteerd is.

Ook gaf hij tips over wat je beter wel of niet kunt doen in het bos. Hoe moet ik met mijn hond omgaan etc. Heel erg leerzaam. Het is zeker aan te bevelen om met een gids de bossen te bezoeken.

Beken en sprengen
Daarna hebben we een in het kroondomein beken en sprengen bezocht. Wat mooi om de koppen van de sprengen te zien (eerste headerfoto van deze blog).

Er zijn ca 50 sprengenkoppen op de Veluwe. Dit is werkelijk uniek in Nederland.  Wij wisten bijvoorbeeld niet dat al deze beken op de Noord Veluwe gegraven zijn. Veelal voor de industrie. Voor de molens. Mooi om de ontstaansgeschiedenis hiervan te horen.

De Beekprik
Als klap op de vuurpijl hebben wij ook de Beekprik gezien (tweede headerfoto van deze blog). Dit beestje is zes jaar bezig om tot leven te komen, daarna is hij na zes weken dood. Mooi om dit in het echt te zien en te horen van twee heel enthousiaste gidsen van de sprengen en beken stichting.

Kasteel Cannenburgh
Ook hebben we kasteel Cannenburgh bezocht. Hier is veel te zien is over de beken en een heus waterrad bij de molen. Enfin we hebben veel geleerd en hopen dat wij als gastheer van de Renderklippenhoeve de gasten met wat meer kennis mogen verwelkomen. Dat zal zeker lukken. Welkom.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Ruud Jager

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram