De Schatkamer van het Rijke Roomsche Leven

Lezers die vaker mijn blogs lezen hebben het misschien door: ik vind zelf het bezoeken van kleine onbekende musea heel leuk. De plek waar ik je vandaag mee naartoe neem is zelfs bij de meeste Apeldoorners helemaal onbekend.

De beheerder van deze Schatkamer wil het woord ‘museum’ vermijden. Hij zei: “ Ik vind de term ‘Schatkamer’ het beste passen: daarom gebruik ik alleen die aanduiding ”. Daarom zal ik in deze blog ook alleen deze naam gebruiken.

Heel diverse dingen te zien
De ruimte waar de spullen tentoongesteld staan is niet erg groot. Maar de diversiteit van de collectie is erg groot. Je vindt er o.a. kazuifels (kleding die priesters ooit droegen bij de eredienst), kruisbeelden, foto’s, schilderijen en heiligenbeelden. Deze lijst is lang niet compleet.

De beheerder weet alles van alle voorwerpen!
Veel voorwerpen zijn voorzien van een bordje met een korte uitleg. Maar het mooist is natuurlijk een toelichting door Ben Pol. Hij kent van elk voorwerp de geschiedenis en herkomst. Hij weet dit omdat hij alles in de kamer zelf bij elkaar gebracht heeft. Zo vertelt hij over de kazuifels: “ Kijk maar eens naar de kleerhanger. Die is van de firma Stadelmeijer. Een Nijmeegs bedrijf dat helaas enkele jaren geleden de deuren definitief sloot. Zij maakten niet alleen kleding voor Nederlandse priesters en bisschoppen, maar ook voor een aantal pausen! ”
Dus kleding van wereldklasse kun je wel zeggen. Een bijzonder kazuifel is afkomstig uit de oude Mariakerk. De kerk die zich vroeger op het Raadhuisplein in Apeldoorn bevond. Uit de 18e eeuw – dus uit 17… zoveel. Het ziet er nog uit als bijna nieuw!

Ben, koster van de Mariakerk, is al meer dan 30 jaar bezig met zijn verzameling. Hij vertelt: “Steeds meer kerkgebouwen worden gesloten. De voorwerpen komen vrij. Omdat bekend is dat ik die spullen verzamel krijg ik dan een telefoontje… kom maar spullen uitzoeken”.

Waar, wanneer en hoe te bezoeken? 
Waar kun je de Schatkamer te bezoeken? Neem de ingang van de Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk (zoals de Mariakerk officieel heet) aan de Hoofdstraat 18, Apeldoorn. Eenmaal binnen volg je een bordje dat je naar de Schatkamer wijst. De kamer bevindt zich op de eerste verdieping. Helaas is er geen lift. Toegang voor rolstoelers of mensen die slecht ter been zijn is dus niet mogelijk. Maar je kunt wel naar een aantal films kijken van deze mooie kerk. 

De kerk is elke zaterdag in juli en augustus geopend tussen 13.00 en 16.00 uur.

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram