De Valksche Bijenhof: gewoon de beste imkerij van de Veluwe

De Valksche Bijenhof zou zomaar eens de beste imkerij van de Veluwe kunnen zijn. Alle signalen voor een zonnige toekomst van het bedrijf staan op groen. Imker Gerard van de Braak (32) timmert elk seizoen nadrukkelijker aan de weg. Met natuurzuivere en smaakvolle honing, speciale keelgelei, eigen bloemenzaad en zijn belangrijkste troef: passie!

De honing
Honing van De Valksche Bijenhof wordt verzameld op diverse plaatsen op de Veluwe. Op de thuislocatie in het buitengebied van Lunteren wordt streekhoning gewonnen. Elders staan bijenkasten voor onder andere linde- en heidehoning. De kwaliteit van zijn honing is volgens Gerard bijzonder goed. Smaakvol ook. Al is dat iets persoonlijks, geeft hij toe. Zelf alle honing produceren doen de meeste imkerijen niet meer. Bij De Valksche Bijenhof gebeurt dat wel. Zo houden ze daar de controle. Kristalsuikers komen gegarandeerd niet in de honing, bestrijdingsmiddelen evenmin.

De moderne ambachtelijke imker 
Gerard, die in 2013 zijn eigen bedrijf begon, noemt zichzelf een moderne ambachtelijke imker. Hij heeft inmiddels 300 kasten en omarmt vernieuwingen. Zo vertelt hij met ingehouden trots over de zelf ontwikkelde keelgelei bij verkoudheid of keelproblemen die nog niet zo lang op de markt is. Die gelei heeft een positieve invloed op de luchtwegen. De Nederlandse honing van de eigen imkerij, die de basis vormt van het product, wordt gekristalliseerd tot er een geleiachtige substantie ontstaat. Dan worden onder meer anijsolie en zoethoutextracten toegevoegd. Etherische oliën van munt, hars en eucalyptus zorgen voor de sterke en frisse smaak.

Zelfs eigen bloemzaad
Het kon niet uitblijven, wie zo begaan is met het lot van de bij als Gerard komt op zekere dag op de markt met eigen bloemenzaad. Dat gebeurde dus dit voorjaar. De imker uit Lunteren heeft een uniek mengsel uitgedacht met zogeheten drachtplanten waar honingbijen maximaal profijt van hebben. Bij het samenstellen ervan is bijvoorbeeld rekening gehouden met de pollen- en nectarwaarde voor de bijen. Maar ook met een grotere diversiteit aan bloemen en kruiden, én met hun bloeitijd.

Geïnspireerd? 
Meer weten over de keelgelei of de zakjes exclusieve bijenmengsel? Kijk op de website van De Valksche Bijenhof. Wil je meer lezen over deze bijzondere imker? Gerard staat in het nieuwe boek ‘De lekkerste adresjes van de Veluwe‘!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Johan de Lange

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram