Drie heidevelden op de Veluwe die je gezien moet hebben!

Wie denkt dat de natuur op een heideveld alleen in de winter hoeft te overleven heeft het mis.

In augustus 'als de heidevelden op de Veluwe paars kleuren' maakt menig mens een fikse wandeling over een stuk heide. Augustus is dan ook de heidemaand bij uitstek. Toch wandel ik het liefst midden in de winter over de heide. Al wandelend vroeg ik mij af waar deze vreemde voorkeur toch vandaan komt. Is het de rust? De oorverdovende stilte? Nee, het zijn de extreme omstandigheden en de daar uit voortvloeiende levensvormen die mij als houtkunstenaar fascineren.

Verweerde boomstronken, verwaaide bomen en knoestige stammen komen in het desolate landschap goed uit de verf. Ik verbaas mij keer op keer hoe sterk de natuur is. Zelf beland ik na een paar uur zwerven met regelmaat ergens in een knus restaurantje bij een knapperend haardvuur. Maar sommige bomen en struiken blijken in staat om jarenlang stand te houden in dit woeste landschap.

Wie denkt dat de natuur op een heideveld alleen in de winter hoeft te overleven heeft het mis. Het zijn niet alleen de winters die extreem kunnen zijn op een heideveld. Heide kent een extreem microklimaat. In de zomer kan het op open stukjes aan de grond makkelijk oplopen tot 60 graden Celsius. Alsof dat nog niet alles is, kent de grond ook nog eens extreme voedselarmoede en grote droogte.

Ik verbaas mij keer op keer hoe sterk de natuur is

Geen wonder dus dat de heidevelden prachtige vormen voortbrengen. Je vindt er knoestige stammen, verweerde stukken hout, verwaaide bomen en niet te vergeten prachtige heidestruiken. Gevormd door weer en wind vertellen ze een verhaal. Het verhaal van jaren geduldig groeien in de meest extreme omstandigheden. Taai en eigenwijs tegen alle stromen in. Al mijmerend vraag ik mij dan weer af: voel ik mij daarom zo thuis op een heideveld?

Zelf ook eens een heideveld bezoeken? Hieronder mijn top drie.

Posbank
De Posbank bij Rheden is een met heide begroeide stuwwal. De top heeft een hoogte van 90 meter boven NAP. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht tot in Duitsland aan toe.

Asselse heide
Vanuit het pittoreske Hoog Soeren loop je zo de Asselse heide op. Een prachtig stuk heide waar je met regelmaat wild tegenkomt. Het grenst dan ook aan de kroondomeinen van Het Loo.

Rendierklippen
De Rendierklippen is een gebied dat bestaat uit met heide begroeide stuwwallen. Het ligt tussen de plaatsen Epe en Heerde. Door de ligging ver van steden is het één van de plekken in Nederland waar het ‘s nachts nog echt donker wordt.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Rogier Vogelzang

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram