Druk gekrioel in de paddenpoel!

Als hun voorpootjes ontwikkeld zijn en de staart verdwenen is, verlaten ze het water.

Voorzichtig waad ik met de onderwatercamera door het heldere water, er goed op lettend waar ik mijn voeten neer zet.

In maart begint de paddentrek. De padden verruilen hun winterslaapplaatsen voor de voortplantingsplaatsen. Bijna altijd is dat het water waarin ze geboren zijn. Het lijkt wel of ze dat moeiteloos terugvinden. In meren, poelen, vennen, vijvers en sloten staat het weer te gebeuren; de paddenpaartijd. Het wordt weer een druk gekrioel in de paddenpoel!

De paarvorming gebeurt vaak al onderweg naar het water. Het mannetje klimt op de rug van het vrouwtje en laat haar niet meer los. In het water zijn de vrouwtjes in de minderheid. Het valt niet mee voor de mannetjes om een wijfje te vinden dat verkering met hem wil. De concurrentie is groot!

Het ven ziet zwart van de eiersnoeren.

Voorzichtig waad ik met de onderwatercamera door het heldere water, er goed op lettend waar ik mijn voeten neer zet. Overal zie ik paartjes padden, hangend aan de waterplanten. Sommigen zijn op dat moment bezig de eieren te leggen. Het ven ziet zwart van de eiersnoeren. Ze zijn soms 3 tot 4 meter lang en kunnen 2000 tot 8000 eitjes bevatten. Straks in mei zien we weer zwermen dikkopjes in het ondiepe water. Als hun voorpootjes ontwikkeld zijn en de staart verdwenen is, verlaten ze het water. Dan trekken de kleine padjes de wijde wereld in, om doorgaans pas weer naar het geboortewater terug te keren als ze zelf geslachtsrijp zijn.


Heb jij indrukwekkende natuurfoto’s gemaakt? Post ze op facebook/hetbestevandeveluwe


 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Geurt Besselink

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram