Een boom met een verhaal

Een prachtig stuk bos met diverse oude bomen

Als houtkunstenaar vertoef ik graag in de bossen van de Veluwe. Bossen met oude bomen hebben daarbij mijn voorkeur. Niet in de laatste plaats om de knoestige vormen en kunstzinnige vormen van soms eeuwenoude bomen.

Onlangs liep ik om deze reden weer eens een rondje in de bossen rondom Kasteel Staverden. Tegenover het kasteel bevindt zich een prachtig stuk bos met diverse oude bomen. 10 meter lopen betekent daar ook 10 minuten kijken.

Helaas heeft enkele jaren geleden een stukje van dit bos het veld moeten ruimen. De oude beuken die daar stonden waren in dusdanig slechte staat dat deze een gevaar op leverden voor de wandelaar. Nu gebeurt dat wel vaker maar in deze rij bomen stond wel een heel uniek exemplaar. Niet zozeer om de vormen of rariteiten van deze boom maar een boom met een bijzonder verhaal.

2e Wereldoorlog

Wie zich verdiept in de geschiedenis van Kasteel Staverden komt erachter dat het kasteel vele bewoners heeft gehad. Zo ook in de 2e Wereldoorlog. Duitsers verbleven er lange tijd en na de bevrijding waren het de Canadezen.

De bomen rond Staverden waren niet alleen stille getuigen van deze roerige tijd. Ze waren ook een gewild object bij zowel Duitse als Canadese soldaten om een boodschap in te kerven. Op vele bomen rond Staverden vind je dan ook diverse sporen van messen en bijlen. Op deze manier ontstond dan ook de inmiddels beroemd geworden Adelaarsboom. Duitsers die verbleven op het kasteel sneden in een oude beuk de Duitse Adelaar.

Twee Veluwse jongens lieten dit niet op zich zitten en kerfden boven de Adelaar: Boven Oranje.

De inscripties in de boom zijn na de oorlog nog 65 jaar als getuige van stil verzet blijven zitten.

Herinnering

Zoals er steeds minder mensen zijn die de 2e wereldoorlog hebben meegemaakt, zo is helaas ook deze boom verdwenen. Gelukkig houdt een informatiebordje van het Geldersch Landschap het verhaal van deze boom levend en blijft deze plek voortbestaan als herinnering aan een moedige daad van twee onbekende Veluwse jongens.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Rogier Vogelzang

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram