Een dode zebra voor de leeuwen…

De aanwezige bezoekers werden van tekst en uitleg voorzien.

Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is.

In de natuur zijn dode dieren zeer belangrijk. Aaseters zijn er volledig van afhankelijk. Om deze dieren een kans te geven, moeten er kadavers beschikbaar zijn. Natuurmonumenten laat reeds jaren een groot deel van het geschoten wild in het bos achter. De raaf, de vos, het wilde zwijn en vele insecten doen zich hieraan tegoed. Het is spectaculair om met een wildcamera te zien hoe snel zo’n kadaver opgegeten wordt.

Omdat de zebrahengst verder kerngezond was geweest, besloten we om zijn vlees op een nuttige manier te gebruiken.

Enkele maanden geleden is in Koninklijke Burgers’ Zoo onze zebrahengst Jörg geëuthanaseerd. Het dier leed aan een levensbedreigende aanval van koliek. Koliek is een heftige pijn in de buik, die vaak bij paarden voorkomt. Tijdens de sectie bleek dat de blinde darm gedraaid en als een luchtkussen opgeblazen was. Omdat de zebrahengst verder kerngezond was geweest, besloten we om zijn vlees op een nuttige manier te gebruiken. Voor de leeuwen vormt een verse dode zebra een lekkernij, maar ook een goede verrijking. De leeuwenman claimde het kadaver volledig en liet de leeuwinnen absoluut niet bij deze delicatesse.

Dit is heel natuurlijk gedrag: ook in het wild eet een leeuw zich helemaal vol om vervolgens in alle rust alles te verteren. De dames kregen slechts de kliekjes. De leeuwinnen hebben we wel een achterpoot gegeven waar ze apart van ‘de baas’ van konden smikkelen. De aanwezige bezoekers werden van tekst en uitleg voorzien. Deze uitleg door de dierverzorgers en mij werd erg op prijs gesteld en heeft geleid tot begrip.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram