Een leeuw met een afgebroken hoektand

Wildlife-dierenarts Henk Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is.

 

De dierverzorgers hadden het vermoeden dat één van onze twee volwassen leeuwenmannen een stuk van een hoektand in zijn onderkaak had afgebroken. Het ging om een grote leeuwenman van vijf jaar oud die in ons park geboren is.

Wilde dieren doen echter hun uiterste best om eventuele verwondingen of ziektes te verbergen voor andere dieren en dus ook voor de verzorgers en biologen.

Verwondingen verbergen
Wilde dieren doen echter hun uiterste best om eventuele verwondingen of ziektes te verbergen voor andere dieren en dus ook voor de verzorgers en biologen. Eén van de dierverzorgers wist van dichtbij een foto van de leeuwenman te maken. Het viel de verzorger daarbij direct op dat de leeuw behoorlijk uit zijn bek stonk, wat op een ontsteking kon duiden.

Onder narcose
We besloten op basis van alle signalen de leeuw onder volledige narcose te brengen voor nader onderzoek. Al snel bleek dat een stuk hoektand van twee à drie centimeter lengte was afgebroken in de onderkaak en dat hierdoor een flinke ontsteking was ontstaan. We besloten om de hoektand in zijn geheel te verwijderen. Met beitel en hamer ben ik aan de slag gegaan om het restant van de hoektand met wortel en al uit de onderkaak te verwijderen. Dat was nog een hele klus, omdat zo’n hoektand stevig zit verankerd.

De operatie is gelukkig succesvol verlopen en inmiddels knaagt de leeuw weer op botten alsof er niets aan de hand is geweest!

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram