Een Leeuwenintroductie

Stap voor stap werd de introductie opgebouwd!

Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is. Deze keer vertelt hij over de spectaculaire kennismaking tussen de leeuwen van Burgers’ Zoo en vier nieuwe leeuwinnen uit Denemarken.

Enkele weken geleden vertrokken de vier leeuwinnen die al diverse jaren in Burgers’ Zoo leefden naar de Tsjechische dierentuin van Dvur Kralové. De reden was dat deze vier vrouwen allemaal gesteriliseerd waren, omdat ze genetisch verwant zijn aan de twee leeuwenmannen die ook in Arnhem leven. Vanuit de Deense dierentuin van Givskud kwamen vier nieuwe leeuwinnen naar ons park, waarmee we in de toekomst weer kunnen fokken.

Toen het eindelijk zover was, vond er een spectaculaire eerste kennismaking plaats.

Stap voor stap werd de introductie tussen de vier nieuwe leeuwinnen en onze twee mannen opgebouwd. Door het gaas konden ze elkaar wel zien en ruiken, maar ze konden nog niet bij elkaar in één verblijf komen. De dieren toonden veel interesse in elkaar en toen het eindelijk zover was, vond er een spectaculaire eerste kennismaking plaats. De twee mannen stoven op de vrouwen af en probeerden hen direct met imponerend machogedrag te onderwerpen. En dat gaat bij leeuwen niet zonder slag of stoot! Gelukkig gedroegen de vrouwen zich vrijwel direct onderdanig, waardoor ik niet tussenbeide hoefde te komen en we van een geslaagde introductie mogen spreken. De dames hebben zich voorlopig geschikt in het macho machtsvertoon, maar zullen waarschijnlijk in de toekomst hun gram op slinkse wijze weer halen.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram