Een museum saai? Welnee!

"Wat is er te doen op de Veluwe als het slecht weer is?" Die vraag kregen mijn collega’s van de VVV vaak. Het antwoord wat ze dan meestal gaven was: "Bezoek eens een museum!" "Maar mijn kinderen vinden dat saai" was vaak het weerwoord. Vanzelfsprekend hadden mijn collega’s veel kennis van zaken en wisten zijn op overtuigende wijze de klant te enthousiasmeren voor een museum. Maar ja, wat wil je ook als er op de Veluwe zoveel keuze is op museumgebied.

Want wat te denken van het Oude Ambachten en Speelgoed museum in Terschuur, vlakbij Barneveld. Hier laat men oude tijden weer herleven. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden en er is een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed.

In dit museum staat de verzameling nu eens niet achter glas. De spullen kunnen van dichtbij bekeken worden en de handjes hoeven niet altijd op de rug… En reken maar dat er door de wat oudere bezoeker vaak geroepen wordt “oh kijk, daar heb ik ook nog mee gespeeld” of “jee, mijn oma had ook zo’n ding”.

Het museum is gevestigd in een prachtige boerderij uit 1715 en het is zo ingericht dat het lijkt alsof de boer net even weg is. Alles staat er nog net zo als het vroeger was!

In Epe geeft Museum Hagedoorns Plaatse een indruk van het boerenleven rond 1900. Het museum is gevestigd in een prachtige boerderij uit 1715 en het is zo ingericht dat het lijkt alsof de boer net even weg is. Alles staat er nog net zo als het vroeger was! Er is een prachtige presentatie van Noord Veluwse klederdracht en in diverse vitrines zijn herkenbare spullen van vroeger uitgestald.

In en om Hagendoorns Plaatse worden met regelmaat evenementen, thema- en kindermiddagen georganiseerd waarbij kinderen zich kunnen verkleden, een speurtocht kunnen doen en ouderwetse spelletjes kunnen spelen. Zo ervaren zij hoe hun (over-)grootouders hebben geleefd.

Wil je terug naar de prehistorie, breng dan eens een bezoek aan Museum Het Pakhuis; een archeologisch en natuurhistorisch museum in Ermelo. Tijdens het bezoek ga je op expeditie door het verleden van de Noord Veluwe. Er zijn vuurstenen, scherven en botten van mammoeten die jezelf kunt bekijken, voelen en ruiken. Ook is er een grafheuvel nagebouwd met daarin diverse attributen uit de grafheuvels die in en rondom Ermelo gevonden zijn. En om het voor kinderen extra leuk te maken kunnen ze zelf als archeoloog op zoek gaan naar vondsten! Hoe spannend is dat?!

Bij museum In de Zevende Hemel kom je ogen te kort. Dit kleine museum in Apeldoorn, dat alleen op zaterdag en zondag geopend is, heeft een collectie die je nergens anders ziet! De eigenaar heeft namelijk jarenlang oude curiosa over feesten in Nederland en oud speelgoed verzameld. Hij heeft in 2001 besloten zijn verzameling tentoon te stellen. Poppen, treinen, bordspellen, poppenhuizen en –kasten, mechanisch speelgoed… je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er. Ook op het gebied van ons Koningshuis is er veel te vinden, want wat is Apeldoorn zonder een museum met items van het Huis van Oranje! Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen die te maken hebben met tradities zoals Valentijnsdag, Pasen, Sinterklaas en Kerst. Dus breng eens een bezoek aan dit kleine museum en laat je rondleiden door de eigenaar, die met passie verteld!

De hier beschreven musea zijn natuurlijk slechts een heel kleine greep uit het grote aanbod. Want natuurlijk is er ook nog Paleis Het Loo en CODA in Apeldoorn, het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem, het Pluimveemuseum in Barneveld, het Joods museum in Elburg, het Bakkerij- en het Anton Pieckmuseum in Hattem etc. Ze zijn gewoon niet allemaal te benoemen. Dus kijk voor een uitgebreider overzicht op VisitVeluwe of de museum-wegwijzer

 

Meer info over bovengenoemde musea:

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram