Een neushoornman op transport

Soms kom je als dierenarts ook wel eens voor aangename verrassingen te staan.

Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is.

Een neushoornman op transport

Soms kom je als dierenarts ook wel eens voor aangename verrassingen te staan. Enkele weken geleden ging een jonge neushoornman op transport naar een Franse dierentuin. Een volwassen neushoorn weegt ongeveer 2000 tot 2500 kilo, maar ook dit jonge dier woog al ruim 1000 kilo! Er moeten dus allerlei bijzondere voorbereidingen getroffen worden. EKIPA is een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in het transport van dierentuindieren. Zij beschikken niet alleen over de nodige knowhow, maar ook over aangepaste transportkisten en vrachtwagens.

Voor een neushoorntransport heb je bijvoorbeeld een dieplader nodig die tegen dit gewicht bestand is.

En het spreekt voor zich dat je niet met een plastic transportkist moet aankomen bij zo’n sterk dier. Ook als dierenarts bereid je je nauwkeurig voor op dergelijke grote transporten. Want wat doe je als zo’n zwaar dier niet mee wil werken bijvoorbeeld? Nadat ik de neushoorn echter een lichte verdoving had toegediend, liep het dier binnen een minuut zo de kist in! We hebben al veel neushoorntransporten meegemaakt, maar zo gemakkelijk is het nog nooit eerder verlopen.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram