Een prachtig stukje Apeldoorn

Marialust, het mooiste stukje van Apeldoorn

Er wordt wel eens gevraagd: “welk stukje van Apeldoorn vind je het mooist”. Zonder twijfel noem ik dan de omgeving van Marialust met het Verzetstrijderspark en Prinsenpark.

Het is een plek met een lange geschiedenis.  Vóór 1500 stond er al een papiermolen. Die had heel veel verschillende eigenaren:  o.a. Karthuizer monniken, stadhouder Willem III, Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte en de eerste burgemeester van Apeldoorn.

Omstreeks 1825 verrees  de villa die later de naam “Marialust” kreeg.

Een eigenaar vernoemde het huis toen naar echtgenote en dochters  met allen Maria in hun voornamen hadden.De papiermolen werd omgebouwd naar koperpletterij die vervolgens gesloopt werd toen er geen vraag meer was naar de produkten.

De Gemeente Apeldoorn kocht Marialust en vestigde er een historisch museum in. Ook dit was geen blijvertje: het museum verhuisde en de nieuwe eigenaar begon er een reclamebureau. Het koetshuis is nu in gebruik als sociëteit.

In het water liggen stapstenen voor de kinderen (of volwassenen die zich nog kind voelen). Langs de beek staat een bankje om te genieten van de natuur en het kabbelende water.Aan de andere kant van de villa zie je in het gras een aantal grote stenen met daarop  de namen van Apeldoornse verzetstrijders uit de tweede Wereldoorlog. Een monument dat uitdrukking geeft aan de aard van het verzet:  “niet een vaste solide muur, maar losse stenen die samen toch een eenheid vormen”.

Loop iets verder en ga rechtdoor de Frisolaan in: links zie je dan het Prinsenpark. In dat park is een herinneringsmonument opgericht voor de inwoners en verplegend personeel van het Apeldoornse Bosch. Dit was een inrichting voor Joodse psychiatrische patiënten. Zij werden allen in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd: niemand overleefde dit. Ter herinnering werd een monument opgericht,  gemaakt door Ralph Prins. Op dit monument is een dichtregel van Ida Gerhard aangebracht: “’Nooit heb ik wat ons werd ontnomen zo bitter liefgehad”.

Ook in het Prinsenpark staat een bankje om even te zitten en tot rust te komen.

De turbulente geschiedenis ging voorbij, rust is er nu in overvloed. Door de mooie natuur, de Grift en de historie van het gebied is dit mijn favoriete plek om even te genieten van het moois wat Apeldoorn te bieden heeft.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jos Jansen of Lorkeers

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram