Een Sumatraanse tijger bij de kaakchirurg

Binnen enkele weken tijd werd ik bij Koninklijke Burgers’ Zoo louter toevallig tweemaal geconfronteerd met een grote katachtige met tandproblemen. Beide gevallen hadden overigens niets met elkaar te maken.

Eerst heb ik zelf een volwassen leeuwenman geholpen bij wie een afgebroken tand was gaan ontsteken. Bij dit dier heb ik het restant van de kies getrokken en de wond goed ontsmet en van antibiotica voorzien.

Ontstoken wortelpunt
Deze keer was de wortelpunt van een hoektand van onze Sumatraanse tijgervrouw ontstoken geraakt. De ingreep die hiervoor verricht moest worden, is bij mensen een vrij standaardoperatie voor een ervaren kaakchirurg. Maar toch zeker zo specialistisch dat een tandarts deze operatie niet kan uitvoeren.

Hulp
We riepen dus de hulp in van Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar een kaakchirurg bereid werd gevonden om onze tijger te helpen. Deze tandheelkundige expert had veel ervaring met dezelfde kwaal bij mensen. Maar had nog nooit een tijger op de operatietafel gehad…

De operatie
De tijger werd onder volledige narcose gebracht. Daarna werd het dier door mij en de dierverzorgers zelf vanuit zijn binnenverblijf naar de operatiekamer in Burgers’ Zoo gebracht. De kaakchirurg boorde via het tandvlees een gat tot bij de ontstoken wortelpunt. Hierna heeft hij de ontsteking verwijderd en de tand opgevuld om herhalingen te voorkomen. De wond in het tandvlees is netjes gehecht en de tijger is inmiddels weer helemaal de oude.

Voor ons, maar zeker ook voor de kaakchirurg, was het een bijzondere ervaring!

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram