Een vreemde vogel

Deze vogel zit liever binnen

Op onze boerderij leven heel veel verschillende soorten vogels. Dit komt onder meer omdat we in een prachtig bosrijk gebied wonen met veel afwisseling. Behalve weilanden met mooie houtwallen vindt je hier loofbomen,naaldbomen, struiken, heideveld en verschillende vennetjes, maar er meandert ook een beek waar je zelfs de ijsvogel regelmatig  kunt spotten. Kortom: een geweldig gebied voor veel soorten vogels.

Maar ook de biodiversiteit van onze biologische boerderij zal er zeker aan bijdragen. Rondom de akkers waarop we graan verbouwen als voer voor de kippen, hebben we bijvoorbeeld een bloemenrand in laten zaaien voor de bijen. En in de uitloop van de biologische kippenstal zijn 85 hoogstamfruitbomen gepoot en twee stroken inheemse struiken aangeplant. In één hectare van de uitloop hebben we Miscanthus gepoot. Dit lijkt een beetje op riet en trekt weer andere soorten zoals de Rietgors aan. In het voorjaar wordt de Miscanthus geoogst. Het is een energie-gewas: je zou je huis er op warm kunnen stoken.

Dat we de laatste jaren steeds meer vogels zien, blijkt ook uit de vogeltelling die gedaan is in opdracht van het Louis Bolk Instituut. Een paar voorbeelden van bijzondere vogels die hier gezien zijn: Goudhaantje, Goudvink, Boomkruiper, Graspieper, Putter, Sijs, Tjiftjaf, Zanglijster, Havik, Torenvalk, Buizerd, Winterkoning en natuurlijk veel minder opvallende zoals de Mus, Raaf, Merel enz. De telling vond 4 x plaats van februari t/m april 2014 en er werden in totaal 31 soorten gezien!

Je zou dus denken: wat een geweldig leven hebben die vogels (en mensen) daar!

Maar nu is hier iets heel vreemds aan de hand. Er zit een prachtige vink in de struiken en die vliegt al een paar dagen tegen het kamerraam aan, niet omdat hij het raam niet ziet, maar hij wil blijkbaar naar binnen. Begrijpt u dat nou? Zoveel vrijheid en zoveel andere vogels om je heen en dan wil je binnen zitten!? Ik begrijp er niets van en als u hier zou wandelen of fietsen bent u het vast met me eens… het is veel te mooi om binnen te blijven.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Marja de Vries

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram