Een wandelvierdaagse voor natuurliefhebbers

Het wandelpeloton zwoegt door het mulle zand in de omgeving van Radio Kootwijk. Het passeert een aantal archeologen, die een sleuf hebben gegraven, zo’n twee meter breed en een decimeter diep. "Kijk", merk ik op tegen mijn wandelmaat, "straks vullen ze dit op met asfalt en lopen we hier volgend jaar heerlijk over een fietspad". De reacties komen onmiddellijk en van meerdere kanten. "Dan doe ik volgend jaar niet meer mee", klinkt het vanuit de monden van diverse wandelaars.

Hoewel dit voorval al weer van enkele jaren terug dateert toont het wel aan waar de deelnemers aan de Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn voor komen: de natuur.

De natuur
Bos, heide en zandverstuiving… daar komen ze voor!
Dat de paden smal zijn en vol boomwortels en -stronken, bij regenachtig weer grote modderpoelen vormen en dat er – in een drogere periode – door veel mul zand moet worden geploeterd, wordt als kenmerkend voor de Apeldoornse vierdaagse gezien.

Reacties van de wandelaars
Als organisatie hadden we uit contacten met de wandelaars dit idee al, maar de uitkomsten van een enquête onderstreepten dit twee jaar geleden nog eens duidelijk.

‘Genieten van de natuur’, werd als motief om te wandelen door de deelnemers veruit het vaakst ingevuld, met als goede tweede ‘fit en gezond blijven’. De routes, die dat jaar door twee dagen regen erg zwaar waren geworden, werden desondanks vrijwel unaniem ’zeer goed’ en ‘goed’ bevonden. Als rapportcijfer gaven bijna alle ondervraagden de Apeldoornse vierdaagse het cijfer 7 of hoger, waarbij het vaakst het cijfer 8 werd ingevuld.

Dit alles geeft wel aan dat dit een evenement voor liefhebbers is. Liefst zo weinig mogelijk asfalt, maar bospaden, geen grote massa, maar in alle rust kunnen genieten van de Veluwse natuur.

Geperfectioneerde routes in 2016
En dat wordt ook dit jaar de deelnemers aangeboden. Ongeveer 150 vrijwilligers zijn die dagen in touw om de deelnemers zo onbezorgd mogelijk te kunnen laten wandelen.

Wat mezelf betreft: de routes zijn – voor zover dat kan – geperfectioneerd, er zijn meer dan duizend richtingpijlen beschikbaar om de wandelaars de goede weg te wijzen, met daarnaast nog enkele honderden aanwijzings- en waarschuwingsborden. Laat de wandelaars maar komen!

De voorinschrijving voor de 63e Cantharel Internationale 4Daagse is nog tot en met 30 juni geopend.

Na 30 juni kan alleen nog worden ingeschreven vanaf maandag 11 juli in de tent op de accommodatie van vv Victoria Boys aan de Berghuizerweg in Apeldoorn. Dit is wel tegen een hoger tarief. Deelname voor 1, 2 of 3 dagen is ook mogelijk. De afstanden: 12, 20,30,40 of 50 km. 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jan Vukkink

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram