Eindeloze uiterwaarden, hoogwater aan de randen van de Veluwe

Als boswachter van de rand van de Veluwe ligt veel van mijn werkgebied langs de rivieren. Als je het nog niet mee hebt gekregen, het water staat de laatste tijd erg hoog. Over het algemeen staat het water elke winter wel een keer hoog en soms zelfs laat in het voorjaar nog (2017!) maar nu staat het wel wat hoger dan normaal. Dit levert erg mooie plaatjes op. Als je langs uiterwaarden komt die je kent, sta je verbaast over de enorme vlaktes met water die je daar tegenkomt. Je kunt er prachtig fietsen over de dijk en genieten van het uitzicht over de watervlaktes met rijtjes bomen die uit het water steken.

In de uiterwaarden leven allerlei dieren. De pachters langs de IJssel hebben hun vee al tijdig uit de uiterwaarden gehaald. De paarden en koeien die in de Bovenste Polder bij Wageningen lopen, staan veilig op de hoogwatervluchtplaats achter de Wolfswaard. De wilde dieren hebben een goed heenkomen moeten zoeken in het gebied aan de andere kant van de dijk. De watervogels hebben nu echter een heerlijk groot gebied voor zichzelf! Ganzen vinden een veilige plek op het water om uit te rusten van hun reizen vanuit het noorden, op het water kan niemand ze zomaar pakken.

Dynamische natuur
De dynamiek van de rivier is een natuurlijk proces dat gunstig is voor de natuur die typisch is voor de uiterwaarden. Door het overstromen worden zand en kleideeltjes afgezet en als het water gezakt is, liggen er nieuwe gronden die door de natuur heroverd kunnen worden. De plantjes die hier als eerste gaan groeien noemen we pioniersvegetatie. Specifieke soorten zoals vijfvingerkruid, zandzegge en zilverschoon zijn planten die met hun lange wortelstokken over het zand kruipen en steeds een nieuw plantje beginnen. Zo leggen ze de nieuwe gronden vast.

Uitwaaien in de uiterwaarden
De uiterwaarden bieden steeds weer een ander gezicht. Wandelen en fietsen door en langs deze terreinen is puur genieten. Lekker uitwaaien in echt Hollandse natuur. Met de fiets over de dijk langs pittoreske dorpjes, een keer met een pondje naar de overkant en over de brug weer terug. Onderweg spot je hazen, reeën en heel veel vogels. Voor de wandelroutes in de uiterwaarden heb je wel vaak je laarzen nodig!

Kijk voor mooie plekjes langs de IJssel op: Met je voeten in de IJssel

Heel veel plezier!

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jaël Bergwerff

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram