Energiek het nieuwe jaar in door een Veluwse wandeling

De Veluwe telt veel mooie wandelgebieden!

Een frisse neus halen doet wonderen in een wollig hoofd en wat extra beweging in deze tijd is natuurlijk helemaal niet verkeerd. De Veluwe is een ideaal gebied hiervoor!

De feestdagen staan voor de deur; voor velen een tijd van stress. Er moet gewerkt worden, de kerstmaaltijden moeten worden bedacht (hield tante Jo nu wel of niet van zalm en welke allergie had Simone nu ook alweer? Zal ik een kalkoen bereiden of gaan we gourmetten? De boodschappen moeten worden gedaan, het huis moet schoon zijn en de haren in de krul.

Een frisse neus halen doet wonderen in een wollig hoofd en wat beweging in deze tijd is natuurlijk helemaal niet verkeerd.

Ieder jaar hoor ik mezelf en ook andere zeggen ‘nou, dit jaar ga ik het toch echt rustig aan doen hoor, ik maak het mezelf niet moeilijk, ik wil niet stressen’. Maar dat goede voornemen verdwijnt altijd snel want ik vind het gewoon veel te leuk om uitgebreid in de keuken te staan, lekker te kokkerellen en mensen te zien smikkelen van wat ik gemaakt heb. Wat ik wel altijd probeer is om tussen de bedrijven door of tijdens de feestdagen even een wandeling te maken. Een frisse neus halen doet wonderen in een wollig hoofd en wat beweging in deze tijd is natuurlijk helemaal niet verkeerd.

Gelukkig telt de Veluwe veel mooie wandelgebieden. Wat te denken van natuurgebied Het Leesten, vlakbij Apeldoorn. Hier is zelfs een speciaal gebied waar honden los mogen lopen! Het grootste stuifzandgebied van Nederland, het Kootwijkerzand en de omgeving van Radio Kootwijk is één van mijn favoriete gebieden want al wandelend ontkom je niet aan het monumentale zendgebouw. Dit gebouw blijft mij altijd fascineren, zoals het daar eenzaam maar statig midden in de natuur staat! Het Wekeromse Zand heb ik laatst pas ontdekt nog en dat is echt een gebied waar je je conditie goed op peil kan houden. Je zet de pas erin als je door het bosgebied gaat, je kuiten worden getraind als je het zandgebied oversteekt en je moet een klimmetje maken om op de eikenwal te komen.

Dit gebouw blijft mij altijd fascineren, zoals het daar eenzaam maar statig midden in de natuur staat!

Maar er zijn vanzelfsprekend nog veel meer mooie gebieden om je longen vol te zuigen met frisse (bos)lucht. Wat te denken van de Leuvenumse bossen, het Hulshorsterzand, het Deelerwoud met zijn Schotse Hooglanders, de Dellen, het Speulder- en Sprielderbos, de Loenermark.… ach, zo kan ik nog wel even doorgaan.  Natuurlijk is het ook heerlijk wandelen bij recreatiegebied Bussloo of de Zandenplas bij Nunspeet. Hier kan je naast het wandelen ook nog eens genieten van wuivende rietstengels en rimpelingen op het water. Ook leuk zijn de ‘ommetjes’ van IVN-Apeldoorn. Ze zijn ideaal voor ‘s avonds even een blokje om of om tussen de middag met of zonder collega’s te wandelen.

Informatie en routes:

Het Kootwijkerzand

Het Leesten

Het Wekeromse Zand

Radio Kootwijk

De Leuvenumse bossen

Het Deelerwoud

Ommetje van IVN-Apeldoorn

 

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram