Ermelosche Heideschapen: geknipt en geschoren

Knip- en scheerspektakel van Stichting Schapedrift Ermelo

Altijd al eens willen zien hoe Veluwsche Heideschapen uit Ermelo ‘onder het mes’ gaan? Kom dan naar het jaarlijkse schaapscheerdersfeest op zaterdag 6 juni. Dan worden zij geknipt en geschoren, waarbij ze tot wel 3 kilo gewicht verliezen. Want zo zwaar zijn hun vachten. Dat gebeurt tussen 10.00 en 16.00 uur op het weiland naast de schaapskooi op de Ermelosche Heide.

Bezoekers kunnen dan de herder en haar helpers met de tondeuse en de knipschaar druk in de weer zien.

Een zware klus, zeker wanneer het buiten erg warm is. Dan is een overdekte tent zeker geen overbodige luxe. Na het scheren is het oppassen geblazen dat de schapen niet verbranden, want een vacht dient ook als isolatie tegen de brandende zon. De wol van de schapen gaat eerst naar de Friese Wolhandel in Drachten om te worden schoongemaakt en daarna naar China waar het tot garens wordt verwerkt voor tapijten. Er blijven ook vachten in de schaapskooi die bestemd zijn voor de workshops vacht vilten die in juli en augustus worden gegeven en waarvoor liefhebbers zich kunnen opgeven.

Proeven en genieten
Het jaarlijkse knip- en scheerspektakel van Stichting Schapedrift Ermelo is een echt feest met activiteiten voor jong en oud. Zo zijn er demonstraties spinnen, kaarden, vilten en weven en  wolartikelen te koop. Naast de schaapskooi staat de huifkar met aangespannen paarden klaar voor ritjes over de hei. Kinderen kunnen oudhollandse spellen, zich laten schminken, grabbelen, schaap melken en in het draaimolentje rondraaien. Op het horecaplein kan men proeven van heerlijke vlees-, vis- en kaashapjes en genieten van onder meer lekkere pannenkoeken, stroopwafels of schepijs.

Open Podium
Vanaf het terras kunnen bezoekers kijken en luisteren naar een gevarieerd aanbod van talenten die op het Open Podium optreden met straatmuziek, leuke koorliedjes, Schotse ballades, line-dansen, doedelzakmuziek, goochelacts en een solo op keyboards. En wie zelf met de beentjes van de vloer wil gaan, kan zich opgeven voor een workshop line-dansen. Voor de entreeprijs hoef je het niet te laten, die bedraagt slechts 1,50 euro per persoon. Donateurs en kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen. En kom – met oog op de te verwachte drukte – vooral met zijn allen gezellig op de fiets naar de schaapskooi in Ermelo.

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jeanne Dijkstra

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram