Galgen en spoken…

In 2017 zullen gidsen van Staatsbosbeheer een aantal keren prachtige wandelingen verzorgen vanaf camping De Hertshoorn en familierestaurant De Wildebras. Omdat ik zelf door mijn wandelingen in de omgeving de leuke kleine paadjes ken, heb ik vorige week een route voorgelopen met een aantal van deze gidsen. Als echte Veluwnaar die regelmatig in het bos komt, durf ik te zeggen dat ik best wel wat van de natuur af weet. Toch werd ook ik verrast.

Heksenbezem
De gidsen hadden tijdens het voorlopen van de route namelijk een bijzondere natuurverschijnselen ontdekt. Een heksenbezem in een fijnspar. Zelf ben ik hier al meerdere keren langs gelopen zonder dat dit mij opviel.

Bergsham
De route loopt door het gebied van Bergsham en is zeer gevarieerd.  Zo liggen er op Bergsham een groepje grafheuvels uit de bronstijd (2000-800 voor Christus). Men koos in die tijd een opvallend hoog punt om de doden te begraven.Voordat het gebied in begin vorige eeuw werd bebost, was Bergsham een van de mooiste uitkijkpunten van de noordelijke Veluwe. Je kon hier bij helder weer de Zuiderzee zien liggen. De hoge ligging van de locaties geeft de status aan van de mensen die hier begraven werden.

Spookverhalen
Al eerder had ik van oud Garderenen gehoord dat er op Bergsham vele eeuwen lang een galg zou hebben gestaan. Het punt dat hiervoor aangewezen werd, is gemarkeerd door een stenen paal. Achteraf blijkt dit echter een rijksdriehoekmeetpunt te zijn.
Toch zijn de gebieden waar grafheuvels liggen,  vaak plaatsen waar spookverhalen de ronde doen over Germaanse (af)goden die hier werden vereerd. En inderdaad: ‘in sommige nachten spookt het er nog behoorlijk en als de maan op de juiste manier schijnt, zijn nog altijd de silhouetten van de gehangenen te zien.’

Het belooft een mooie wandeling te worden, met enthousiaste gidsen, die veel over de natuur en geschiedenis van het gebied kunnen vertellen.

Reacties

Goed verhaal?

Volg André Licht

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram