Gedragsverrijking door gemengde dierverblijven

Wildlife-dierenarts Henk Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is.

Wat zijn gemengde dierverblijven? 
In Koninklijke Burgers’ Zoo vind je veel gemengde dierverblijven. Onder gemengde dierverblijven verstaan we in de dierentuinwereld verblijven waarin twee of meer diersoorten gezamenlijk gehouden worden.

De meest complexe vormen van deze gemengde dierverblijven zijn onze ecodisplays, zoals Bush, Desert en Ocean. Maar ook in veel andere parkdelen vind je ruim opgezette dierverblijven waarin twee of meer diersoorten samenleven die in de natuur ook in hetzelfde gebied voorkomen.

Wie leven er samen in zo’n verblijf? 
Zo leven de siamangs, een Aziatische apensoort, bijvoorbeeld in één verblijf met de laponders, eveneens een Aziatische apensoort. In dit ruime verblijf vind je echter ook bantengs (Aziatische runderen) en drie soorten herten: lierherten, zwijnsherten en muntjaks.

Waarom zijn er gemengde dierverblijven?
Doordat de dieren elkaars gedrag constant in de gaten houden, ontwikkelen ze zelf ook heel natuurlijk gedrag. Ze reageren en anticiperen op de andere bewoners van hun verblijf en zoeken een plek in de onderlinge samenhang.

Siamangs zijn echte boomtopbewoners en komen zelden op de grond. Laponders daarentegen vind je veel op de bosbodem, hoewel ze ook uitstekend kunnen klimmen. Vooral als beide apensoorten jongen hebben, verdragen ze elkaars aanwezigheid toch wat minder goed. Hierop hebben we wat handige trucjes gevonden. Zo kunnen de laponders met behulp van schrikdraad niet in bomen klimmen waardoor ze bij de siamangs zouden kunnen komen. En de siamangs hebben een andere ingang naar het binnenverblijf, die ze al klimmend weten te bereiken.

Beide diersoorten krijgen veel natuurlijke prikkels binnen door de aanwezigheid van de andere diersoorten en doen hierdoor precies wat ze in de natuur ook zouden doen. Een mooie vorm van natuurlijke gedragsverrijking én extra leuk om naar te kijken voor de bezoekers!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram