Geen beren en geen marters

Maak kennis met de binturongs!

Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor onder andere Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is.

In de Rimba leven de Maleise beren samen met een andere diersoort in één verblijf: de binturongs. Binturongs worden ook wel beermarters genoemd, maar het zijn geen beren en het zijn geen marters. Het zijn namelijk civetkatten.

Deze dieren zijn alleseters: zowel een kuikentje als een smakelijke banaan gaan er beide prima in. Binturongs zijn vooral nachtactief. Overdag ziet de bezoeker ze vaak lekker luierend op een tak liggen, vaak hoog in het buitenverblijf.

De binturongs zijn alleseters: zowel een kuikentje als een smakelijke banaan gaan er beide prima in!

De introductieperiode
De Maleise beren zijn veel groter, maar toch hebben ze respect voor de binturongs. In de introductieperiode die we heel voorzichtig stap voor stap hebben opgebouwd enkele jaren geleden, plaste één van de binturongs vol over de kop van een Maleise beer die net iets te nieuwsgierig te dichtbij geklommen was! Nu lopen de beren meestal maar met een boogje om die vreemde medebewoners heen en respecteren beide diersoorten elkaar.

In de natuur
In de natuur komen zowel de Maleise beren als de binturongs voor in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Het is dus een heel natuurlijke combinatie om beide dieren in één verblijf samen te houden. Belangrijk is dat beide diersoorten voldoende mogelijkheden hebben om elkaar te ontlopen en dat de kleinere diersoort, de binturong in dit geval, naar plaatsen in het verblijf kan uitwijken waar de beren niet of veel moeilijker kunnen komen.

Kijk bij een volgend bezoek dus niet alleen naar de Maleise beren, maar ga ook eens op zoek naar de binturongs, die vaak hoog in de bomen te vinden zijn. Ze zijn zeker de moeite waard!

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Henk Luten

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram