Gemaakt op de Veluwe

Laten we op de Veluwe nou heel veel streekproducten hebben!

Streekproducten, producten van eigen bodem zijn het helemaal op dit moment. Niet zo gek natuurlijk, want het wordt kleinschalig geproduceerd en groenten- en vlees zijn vaak biologisch. En daar wordt door ons, de consument, steeds vaker op gelet. En laten we op de Veluwe nou heel veel streekproducten hebben!

Er bestaat zelfs al een paar jaar het ‘Erkend Veluws Streekproduct’; bedrijven die dit certificaat hebben werken met producten uit de eigen streek en ook de be- en verwerking dient op de Veluwe plaats te vinden. Ik vind dit een goed initiatief en daarnaast ben ik een groot voorstander van het kopen van producten die van eigen grond komen en waarmee je dus de lokale producenten ondersteund.

Daarnaast vind ik het als hobbykok ook leuk om met lokale- en seizoensproducten te werken. De afgelopen weken ben ik dan ook maar eens op bezoek gegaan bij een aantal bedrijven die streekproducten maken en verkopen. Zo ging ik onder andere naar Kaasboerderij Den Hoek in Wilp, waar men (h)eerlijke kaas, boter, melk e.d. verkoopt. De vloeibare producten worden in plaats van in karton, in glazen flessen verkocht; is dat niet geweldig?! En tijdens een workshop kan je daar ook je eigen kaasje maken. Daar ga ik me zeker eens voor opgeven.

In Dieren bezocht ik Domein Hof te Dieren, een prachtig ommuurde biologisch wijngaard.

De eigenaar vertelde gepassioneerd over oude en nieuwe druivenrassen, over de rassen die hij gebruikt en dat het best moeilijk en hard werken is om met het Nederlandse klimaat een goede druivenoogst te krijgen waaruit weer heerlijke wijn kan voortkomen. Op mijn vraag of de wijn nog in houten vaten te rusten wordt gelegd om te gisten, kwam voor mij toch het ietwat teleurstellende maar ook begrijpelijke antwoord dat dat tegenwoordig in roestvrijstalen tanks wordt gedaan. Na al deze info en het proeven ging ik vanzelfsprekend met een paar flessen biologische naar huis.

Op een streekmarkt zag ik de rooktonnen van forellenkwekerij ’t Smallert uit Emst en kwam de geur van vers gerookte paling en zalm me al tegemoet!

De eigenaar wist me te vertellen dat hun vissen zwemmen in sprengenwater dat uit de bossen van het Kroondomein komt en dat zijn niet snel opgekweekt worden. Kijk, daar hou ik van! Ik kocht dus ook snel een broodje en nam ook wat gevacumeerde forel mee.

Een uitgebreid assortiment met jams, de dekseltjes afgedekt met vrolijk gekleurde doekjes, stond uitgestald, er was heerlijke wildpaté, stroop van Veluwse appeltjes (ik werd keurig op de vingers getikt toen ik het appelstroop noemde!) en er waren kant-en-klare blikjes met stoofpotjes van Wild Zwijn of Edelhert. En alles mocht ik proeven, wat ik vanzelfsprekend deed! Natuurlijk gingen er weer diverse producten in mijn tas.

In Apeldoorn ging ik samen met manlief naar de onlangs geopende bierbrouwerij De Vlijt, gelegen op het Zwitsalterrein, waar op ambachtelijke wijze de Veluwse Schavuyt gemaakt wordt. Een speciaalbier met een hoge gisting. Toen ik langs het gebouw liep kwam de geur van deze gisting me al tegemoet! Eenmaal binnen werd mij tijdens een rondleiding verteld dat in hier 1000 liter bier gebrouwen en afgevuld wordt en dat alle flessen handmatig geëtiketteerd worden! En die 100 liter gaan er rap doorheen, want de Schavuytjes, verkrijgbaar in diverse smaken zijn erg geliefd. In het sfeervolle proeflokaal deden we ons tegoed aan een bierproeverijtje, en nog eentje. En….. Ietwat lichtjes in het hoofd keerden de vervolgens huiswaarts.

En dit was slechts een klein deel van de bedrijven op de Veluwe die kleinschalig en/of biologisch Veluwse producten maken. Ik heb er nog veel meer te bezoeken en dat ga ik zeker doen, want het is de moeite waard!

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram