Genieten van het Veluwse kersenseizoen

Als kind was ik al dol op deze heerlijke vruchtjes. Zag ik de rode bolletjes, dan moest ik gewoon blijven staan, natuurlijk in de hoop dat mijn moeder ze kocht. Was dat het geval, dan werd thuis de zak direct opengemaakt om te kijken of er ‘oorbellen’ tussen zaten; twee kersen die nog met de takjes aan elkaar verbonden waren en die ik dus om mijn oor kon hangen. Wat ik ook leuk vond was om te kijken hoever ik de pit kon uitspugen, pit na pit proberen net iets verder te komen dan de vorige…

Omdat ik zo dol was op kersen, was het natuurlijk niet zo gek dat ik ook kersenbroche had. Reuze trots was ik op de speld met groene blaadjes waaraan twee kersen hingen, die bij iedere stap tegen elkaar klikten. Vanzelfsprekend droeg ik die broche alleen in de zomer! Helaas ben ik de broche kwijt geraakt en ook gebruik ik een dubbele kers niet meer als oorbel, maar er van smullen doe ik natuurlijk nog wel!

Verschillende soorten
Het liefst eet ik de vlezige, sappige Hedelfingers, maar er zijn zoveel meer rassen. Kijk net als ik maar eens op wikipedia. Hier is ook te lezen dat Turkije de grootste kersenproducent ter wereld is en dat andere belangrijke productielanden België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië zijn. Maar ook in Nederland zijn er uiteraard tal van kersenleveranciers. En daarvoor hoeven we niet eens zo heel ver weg, want op de Veluwe zijn er sowieso een drietal bedrijven die een kersenbongerd of –boomgaard hebben.

Fruitkwekerijen
Zoals Fruitkwekerij Klomp in Twello. Een echt familiebedrijf dat in 1971 is gestart met het verkopen van appels, peren en pruimen. Sinds 2005 hebben ze daar de kersen aan toegevoegd en inmiddels hebben ze drieëntwintig (!) verschillende kersenrassen op zo’n 1,5 hectare. Volgend jaar komt daar nog 2 hectare bij. Dit gaat dan helaas wel ten koste van wat appelbomen, maar de ronde, rode vruchtjes blijken succesvoller te zijn. Al hun fruit, dus ook de heerlijke kersen, zijn te koop in de landwinkel, waar nog meer producten uit de vruchtbare grond van de IJsselvallei/Veluwe verkocht worden.

Op het moment loopt de eigenaar iedere dag wel door zijn hoogstamboomgaard en stopt dan een aantal kersen in zijn mond om te bepalen wanneer er geoogst kan worden.

Verwacht wordt dat dit rond 22 juni zal zijn. Maar, vertelde mevrouw Hanny Klomp mij, echt lekker zijn ze pas begin juli. En laat dat nu even goed uitkomen, want ieder jaar op de eerste zondag in juli wordt er een open dag georganiseerd. Een unieke gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe de kersenteelt werkt. Tijdens deze open dag kan je er zelfs genieten van kersenvlaai of vers kersenijs (ik zou allebei doen!). Dus neem zondag 3 juli aanstaande eens een kijkje!

In Oldebroek ligt Fruittuin Verbeek, met meer dan 80 soorten fruit. Ook hier zijn de kersen volop aan het groeien. Ze krijgen langzaam allemaal hun mooie rode kleur waardoor verwacht wordt dat rond 20 juni de pluk kan beginnen.De kersen worden verkocht in de boerderijwinkel, die van een klein verkoophoekje in 16 jaar is uitgegroeid tot een grote winkel vol met overheerlijke streek- en andere producten. Daarnaast organiseren de eigenaren diverse activiteiten waarbij smaak en beleving centraal staan. Zo kan je bijvoorbeeld door de lommerrijke boomgaard lopen en zelf je kersen plukken. En wedden dat ze zelf geplukt nog lekkerder smaken!

 De Veluwse Aspergeboerderij in Otterlo gaat zodra het aspergeseizoen is gesloten over op de verkoop van kersen. Zij hebben twaalf verschillende rassen, die steeds op andere tijden rijp zijn, zodat ook daar een lange periode kersen gekocht kunnen worden.

Proef en beleef de streek!
Dus stap in de auto of op de fiets en ga eens naar één van deze bedrijven om hier heerlijke kersen van Veluwse bodem te proeven en te kopen!

Tot slot, als kers op de taart, nog even een link naar diverse recepten waarin de kers de hoofdrol speelt. Geniet ervan!

En vergeet ook niet even een wedstrijdje kersenpitten spugen te doen…!

Geïnspireerd? 
Meer weten over de asperges van de Veluwse aspergeboerderij? Lees dan mijn vorige blog over het ‘Witte goud’.

Wil je meer lezen over de bijzondere kersen van familie Klomp? Kijk dan eens in het boek ‘De lekkerste adresjes van de Veluwe’. Een boek vol met de lekkerste adresjes uit de streek.

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram