Gezellig samen buffelen voor de natuur

Met de natuurwerkdag hebben vele vrijwilligers zich weer ingezet om de natuur een handje te helpen. Naast een vaste groep vrijwilligers kwamen er mensen uit de verre omtrek om te helpen op het Caitwickerzand. We hebben met zijn allen het leefgebied van de zandhagedis opgeschoond van grove den om te voorkomen dat het dichtgroeit.

De natuurwerkdag
De natuurwerkdag wordt jaarlijks landelijk georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland. Overal in het land kan je de eerste zaterdag van november helpen bij natuurwerkzaamheden bij verschillende organisaties. Staatsbosbeheer organiseerde dit jaar een activiteit bij het Caitwickerzand, een terrein met heide en zand waar de zandhagedis zich goed thuis voelt. Ook komen er allerlei korstmossen voor zoals de heide lucifer, met een prachtig rode bloeiwijze. Deze soorten zijn gebaad bij een open heide terrein met zandige plekken. Daarom moest het ontdaan worden van de jonge grove dennenbomen die het gebied langzaam veroveren.

Grote groep vrijwilligers
De 120 vrijwilligers werden om 9.30 verwelkomd door boswachter Laurens Jansen met een kopje koffie of thee en een plak cake. De vrijwilligers werden in groepen verdeeld met elk een eigen werkbegeleider. Elke groep had zijn eigen werkplek. Met een handzaag of takkenschaar ging men op pad om aan het werk te gaan. Naast de vaste groep vrijwilligers die wekelijks voor Staatsbosbeheer werkzaamheden verricht, waren er ook mensen die voor het eerst kwamen helpen. Gezinnen, opa’s en kleinkinderen: alles zat er bij. Ook kwam er een groep welpen van de scouting meehelpen om de dennen uit te trekken, af te knippen of te zagen.

Het resultaat
Natuurlijk was er ook tijd om te verwonderen wanneer er bijvoorbeeld paddenstoelen werden ontdekt, zoals vliegenzwammen, berkenboleten of fopzwammetjes. Maar ook vonden we een driehoornmestkever en konijnenholen. Na een lunch met heerlijke erwtensoep en broodjes vonden de kinderen het wel tijd om even in een boom te klimmen en op een andere manier de spieren te gebruiken. Vanaf die plek konden ze goed zien wat een werk er werd verricht en wat een flink resultaat ze hadden geboekt. Wanneer je nu langs het terrein wandelt zie je hoe open het weer is geworden en er dus genoeg ruimte is voor de zandhagedis. Bedankt allemaal!

Interesse in het vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer? Check de website!

 

 

 

Reacties

Goed verhaal?

Volg Laurens Jansen

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram