Help mee de Veluwe het mooiste natuurgebied van Nederland te laten worden!

Als je de Veluwe zegt, dan denk je vooral aan prachtige bossen en glooiende heidevelden. Maar daarnaast zijn er ook nog schitterende coulissenlandschappen en uitgestrekte agrarische gebieden met fraaie, oude boerderijen. En deze diversiteit maakt onze Veluwe zo bijzonder!

Het mooiste natuurgebied van Nederland
“Wat is ons mooiste, meest unieke en bijzondere natuurgebied of landschap? Waar kun je onze geschiedenis het best lezen én beleven? Welk gebied kan de waardering van de natuur in heel Nederland op een hoger plan tillen en publiek uit de hele wereld trekken?” Die vraag stelt Martijn van Dam namelijk aan ons, het publiek.

Met de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied’ kan het publiek zich uitspreken over onze natuur, verbeteren we de kwaliteit en toegankelijkheid én zetten we onze mooiste natuurgebieden en landschappen voor binnen- en buitenlandse bezoekers op de kaart. Deze verkiezing draagt bij aan de bekendheid van onze natuur en daarmee aan de waardering ervoor, aldus Hetmooistenatuurgebied.nl

De Veluwe is één van de dertien natuurgebieden die genomineerd zijn. Deze nominatie is natuurlijk al een hele eer maar winnen is nog beter, want zo krijgen we een mooie kans om het natuurgebied en onze regio nog beter op te kaart te zetten voor binnenlandse en buitenlandse bezoekers. Dus laten we er met z’n allen voor zorgen dat de Veluwe als winnaar uitgeroepen wordt. Zo moeilijk is dit niet, want laten we wel wezen, de Veluwe in al haar diversiteit is gewoon een uniek natuurgebied.

Niet voor niets was de slogan bij mijn vorige werkgever ‘de Veluwe, ieder jaargetijde anders’! Eigenlijk had daar nog bij moeten staan ‘en ieder jaargetijde even mooi, (ont)spannend en uitdagend!’ Want in welk jaargetijde je hier ook bent, je blijft je verwonderen en verbazen over wat de natuur allemaal te bieden heeft.

Veel te ontdekken
Wat te denken van de stuwwallen uit de ijstijd, de grafheuvels uit de bronstijd en grote stuifzandvlaktes zoals het Kootwijkerzand, het Hulshorsterzand, het Wekeromse Zand (waar Moeflons leven), Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. In deze stuifzandgebieden kan je je in de zomer als in een woestijn wanen maar in de winter kunnen ze eruit zien alsof je in een poolgebied rondloopt. Ook is er op de Veluwe veel water; van kleine pluizenmeertjes tot kabbelende beekjes en fraai aangelegde recreatiegebieden en kanalen. Laten we de ook sprengen niet vergeten die ooit door mensenhanden gemaakt zijn! In de uitgestrekte bossen – die in de herfst qua kleur een lust zijn voor het oog en waar je in de lente volop geniet van het ontspruitende groen – kan je oog in oog komen te staan met een imposant edelhert of damhert en natuurlijk zijn er ook nog de reeën en wilde zwijnen, die je vanachter dikke bomen stilletjes bespieden. En soms kan er zelf een vos of das voor je voeten wegspringen! Wist je trouwens dat er talrijke en verschillende vogels zijn die alleen op de Veluwe zo goed gedijen? De Korhoen, Sperwer, Waterral en Bruine Kiekendief zijn enkele namen. Daarnaast komen in de stuifzandgebieden ook bijzondere dieren zoals de nachtzwaluw, zadelsprinkhaan en zandhagedis voor.

Er zijn diverse wandel- en fietsroutes waarmee je de prachtige natuur van de Veluwe kunt ontdekken. Ga ’s ochtend vroeg of ’s avond laat eens op pad en ontdek de geluiden van het bos of luister gewoon naar de stilte. Verbaas en verwonder je! Daarnaast hebben Staatsbosbeheer, IVN Apeldoorn en het Geldersch Landschap & Kasteelen met regelmaat georganiseerde tochten, waarbij je veel informatie krijgt over het gebied waarin je je bevindt. Reuze interessant en leerzaam!

Dorpen en steden
En bij ‘mooiste natuurgebied’ denk je natuurlijk niet meteen aan dorpen en steden. Maar ook die horen erbij en ook daar heeft de Veluwe een groot aanbod van. Wat te denken van de prachtige oude Hanzesteden Elburg, Harderwijk en Hattem met hun bijzondere en rijke historie. De dorpen/steden Apeldoorn, Beekbergen Ede, Elburg, Otterlo, Putten en Wageningen hebben weer een verleden met WOII en via de Liberation Route kan hier veel informatie over verkregen worden. Apeldoorn mag door haar connecties met het Koninklijk Huis als ‘Oranjestad’ niet vergeten worden. Daarnaast telt de Veluwe vele prachtige landgoederen, oude molens en gemalen.

Al dit fraais en unieks is terug te vinden op de prachtige Veluwe. Alle reden dus om te stemmen en ervoor te zorgen dat de Veluwe het predicaat krijgt van ‘mooiste natuurgebied van Nederland’. Breng vóór 31 oktober hier je stem uit: mooistenatuurgebied.nl
Doen!

Reacties

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram