Herder zijn, een echte ‘hondenbaan’

Het vak van herder is niet zo romantisch als men denkt!

Veel mensen hebben een romantisch idee van het vak van herder. Logisch, want vaak komen zij alleen op de heide met mooi weer. En als je dan de Ermelose herder Marion Derks zo lekker bezig ziet met haar schapen en haar honden, dan geeft dat ook een sfeervolle aanblik.

Maar vergis je niet. Een herder moet hard werken. En haar honden ook.

Ze zijn letterlijk onafscheidelijk en ze moeten dan ook echt een klik hebben met elkaar.

De hond moet aanleg hebben voor het werken met schapen. Marion Derks werkt met Border Collies, die jong bij haar komen en die ze zelf africht. De eerste hond waarmee ze bij de Ermelose kudde werkte, Chap, is maar liefst 16 jaar geworden.

Als je elke dag met je honden werkt dan is het een hard gelag als je kort na elkaar twee van je liefste honden verliest. Het teefje Jill, dat vorig jaar enkele zware blessures opliep en daarvan niet meer zou herstellen, en nog geen half jaar daarna trouwe makker Roy, een reu, die bijna 9,5 jaar met haar werkte. Roy werd dit voorjaar heel plotseling ziek en stierf in het harnas. Marion had hem graag een rustige oude dag gegund, maar Roy werkte tot zijn dood bij de kudde. Haar andere hond Jessie was die oude dag gelukkig wel gegund. De 9-jarige vrolijke Jessie heeft ruim 8 jaar met Marion gewerkt en is in mei van dit jaar verhuisd naar een adres waar ze zich lekker mag laten knuffelen.

Benji en Socks
Inmiddels heeft de Ermelose herder weer twee nieuwe honden. Benji is nog jong, nog geen twee jaar, en kwam toen hij 11 maanden was bij de kudde in Ermelo terecht. Hij moest nog helemaal getraind worden. Maar volgens Marion is Benji een echt toppertje. Met veel enthousiasme loopt hij rond de kudde en hij toont al veel inzicht. En dat moet ook wel want hij moet in zijn eentje de hele kudde bij elkaar houden omdat de 3-jarige Socks, zo genoemd vanwege zijn vier witte sokjes, nog in opleiding is.

Marion kan niet wachten tot hij los kan bij de kudde, zodat hij samen met Benji het werk kan doen en zij haar handen weer even vrij heeft. Letterlijk, want Socks gaat nog aan de lijn mee. Een kudde hoeden is toch wel wat anders dan een paar schaapjes in het weiland bijeen houden.

Wedstrijden
Wedstrijden in schapen drijven werden al gehouden in de tijd dat de herdershond nog een pure gebruikshond was, nog vóór 1900. En onderlinge competities wie de snelst drijvende hond had leverden voor de eenzaam levende herders aangename sociale evenementen op. Dat zijn de wedstrijden tot op de dag van vandaag gebleven, alleen nu vooral voor zogeheten handlers die het zuiver om de sport gaat. Er bestaat een Europees en zelfs een Wereldkampioenschap. Er zijn gespecialiseerde hondenscholen waar het schapen drijven wordt onderwezen. Bij de erkende rasverenigingen zijn geschikte adressen verkrijgbaar.

Herders en honden, ze zijn onlosmakelijk – soms door lief en leed – met elkaar verbonden. Kortom herder zijn is een echte ‘hondenbaan’!

Reacties

Goed verhaal?

Volg Jeanne Dijkstra

Lees unieke verhalen, boek exclusieve excursies en deel je ervaringen op Het beste van de Veluwe

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram

Blijf op de hoogte van de laatste gebeurtenissen op de Veluwe

Volg ons via Facebook en Instagram